Kultūras rondo

"debesu gruntsūdeņi" – jaunāko Ivetas Šimkus dzejoļu krājumu lasām kopā ar autori

Kultūras rondo

Par godu mākslinieka Ilmāra Blumberga 80. jubilejai tapusi izstāde "Kalpotājs"

Izstādē "Aquis Lucidus" Elizabete Balčus risina akvārija tēmu

Iznirt no jūras. Elizabetes Balčus izstāde «Aquis Lucidus» galerijā «Alma»

Ar koncertperformanci galerijā "Alma" atklāta Elizabetes Balčus izstāde "Aquis Lucidus". Māksliniece rada starptelpu, kāda veidojas, atrodoties starp mūziku un performanci, un risina akvārija tēmu. Elizabete Balčus ir performanču māksliniece un mūziķe, kura savās uzstāšanās pārvēršas par mākslas objektu. To pamanījusi galerijas "Alma" vadītāja Astrīda Riņķe, un sadarbībā ar citiem māksliniekiem, arī ar Kristiānu Dimiteri, tapusi izstāde.

"Man nāca piedāvājums no kuratores Astrīdas, un pirmā reakcija bija – ko tad es varu izstādīt? Es radu mūziku, un sevi, pirmkārt, asociēju ar mūziķi, komponisti un flautisti, bet, tā kā Astrīda bija pamanījusi manu "Instagram" profilu un video klipus, viņa teica – tev ir brīnišķīgs vizuālais tēls, mēs to gribam izstādīt."

Performances iecerei par starptelpu, kurā atrasties un tad lēcienā kā strūklakai nokļūt uz zemes, palīdz pati daba, stiprais lietus mitējas tikai uz performances beigām.

Kostīmu performancei no silikona veidojusi Brenda Jansone. Uz tā ir dažādas formas gliemežvāki, jūras putu un smilšu nospiedumi. Lai arī kostīms nav košā krāsā, oranžie akcenti ir pamanāmi. "Es parasti pati veidoju savu vizuālo tēlu, bet visi mani kostīmi un cepures der koncertiem, kad tos redz no tāluma un gaismās. Lai izstādītu izstādē, man likās, ka tas neder. Tāpēc mēs veidojām sadarbību ar citiem māksliniekiem, Brenda Jansone no silikona ir izlējusi šo kostīmu," stāsta māksliniece Elizabete Blačus.

"Tā doma bija tāda, ka esmu kā oranža krāsa, kas iznirusi no jūras," komentē Balčus. Performances pirmajai daļai Elizabete Balčus komponējusi mūziku, kurai iedvesmojusies no sava sapņa, savukārt otrajā daļā izmantoti jau esošie komponistes skaņdarbi. Izstādes tekstus rakstījusi Elīna Vendija Rībena un grafisko dizainu veidojis Kristians Fukss.

Elizabetes Balčus izstāde galerijā "Alma" skatāma un klausāma līdz 15. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti