Kultūras ziņas

Jaunie mākslinieki pieskaras kara tēmai

Kultūras ziņas

Labdarības koncerts A. Kublinska atbalstam

Sarūk izdoto grāmatu skaits

Sarūk izdoto grāmatu skaits

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) apkopotie dati liecina, ka pagājušajā gadā Latvijā izdoto grāmatu skaits ir samazinājies par 2,6 procentiem. Turklāt šī tendence ir novērota arī iepriekšējos gados.

Pagājušajā gadā Latvijā izdotas 2177 grāmatas un brošūras. Tas ir par 46 izdevumiem mazāk nekā pirms diviem gadiem. Kā apgalvo aptaujātie eksperti, tas nebūt neliecina par to, ka grāmatas kļūst nepopulāras.

"Droši vien daudzi lasa elektroniskās grāmatas, tāpēc ka grāmata ir smaga. Tādu smagi nēsāt rokassomiņā. Mans novērojums, ka vilcienos vairs nelasa. Braucu no Jūrmalas un esmu vienīgā, kas lasa grāmatu," stāsta apgāda “Mansards” izpilddirektore Aija Rozenšteine.

Kā viens no argumentiem, kādēļ grāmatas tiek pirktas mazāk, bieži vien tiek minēta to augstā cena.

"Ja, piemēram, par koncerta biļeti mēs esam gatavi samaksāt 10 vai vairāk eiro, vai kopā ar popkornu mēs samaksājam par kino biļeti, tad grāmata ir tas brīnišķīgais gadījums, kad  tu ar to vari tikties atkārtoti, tu vari dalīties šajā tikšanās priekā," uzsver “Jāņa Rozes apgāda” direktore Renāte Punka.

Tā, piemēram, apgādam "Mansards" ir izveidojies stabils lasītāju loks, kas neiekļaujas LNB pētījuma datos. Ja pērn "Mansards" izdeva 37 grāmatas, tad šogad plānots izdot 50. Citi izdevēji paļaujas uz apjomu, un arī šeit ir savs biznesa aprēķins.

"Dzirdēju viena izdevēja domu, ka, ja izdevējam no 10 grāmatām trīs ir veiksmīgas, tas nozīmē, ka viņam ar biznesu viss ir kārtībā," atklāj Renāte Punka.

Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks uzskata, ka cena ir tikai viens no aspektiem, kas apdraud grāmatu pirkšanu. Mūsdienās grāmatai nākas cīnīties ar citiem informatīvajiem medijiem. Taču apjomīgi teksti joprojām ir populāri, drīzāk būtu jāpievērš uzmanība to saturam.

"Mana vecevecmāmiņa uzskatīja, ka dienas laikā lasīt ir izlaidība, jo dienas laikā ir jāstrādā. Mūsdienās, iespējams, daļa vecāku ārkārtīgi priecājas, ka bērns beidzot ir paņēmis rokā grāmatu, domājot, ka grāmata pati par sevi ir jau kaut kas ļoti pozitīvs, bet grāmatā jau arī var būt visāda veida informācija," spriež Sedlenieks.

Pretēji grāmatām  pozitīvu kāpumu pēdējos gados piedzīvo periodiskie izdevumi. Tas nozīmē, ka ar lasīšanas kultūru mums nav nemaz tik traki. Jautājums ir tikai, ko mēs lasām.

"Varbūt šobrīd mums ir jāturpina izdot labas grāmatas. Jācer, ka tie, kuri šobrīd ir mazie lasītāji, drīz būs lielie lasītāji," teic Aija Rozenšteine.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti