Kultūras ziņas

Vai rītdiena ir tālu?

Kultūras ziņas

Kinooperatoram Valdim Eglītim – 70

Ne grāmata, ne žurnāls, bet grāmatžurnāls

Publiskais un privātais kauns – jaunākajā «Satori» grāmatžurnālā «Paģiras»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ne grāmata, ne žurnāls, bet visīstākais grāmatžurnāls. Citējot Paulu Bankovski, tas ir par nule iznākušo izdevumu “Paģiras”. To izdevis interneta žurnāls “Satori”, noslēdzot starptautisko literatūras festivālu “Prozas lasījumi”. “Paģiras” ir jau ceturtais ikgadējais izdevums, un tajā ir apkopoti līdz šim nepublicēti prozas, dzejas, dokumentālās prozas un atdzejas darbi, kurus papildina topošo grafiķu ilustrācijas.

Paģiras nav tikai fiziskas un morālas sajūtas, kas pārņem cilvēku pēc uzdzīves nakts. Paģiras arī mēdz pielīdzināt kritienam, kas seko pēc kādas virsotnes iekarošanas. Tā grāmatžurnāla tēmas izvēli skaidro tā redaktors.

“Ideja par šo grāmatžurnālu tēmu tapa šī gada pašā sākumā, kad bija beidzies simtgades gads, kas arī kultūrā bija diezgan ievērojams, un, spriežot par dažādām tēmām, kas varētu tematiski būt plaši interpretējamas, nonācām pie šīs te paģiru tēmas.

Lai gan patiesībā tīri par uzdzīvi žurnālā nemaz tik daudz lasīt nevar,” stāsta izdevuma redaktors, “Satori.lv” galvenais redaktors Henriks Eliass Zēgners

Grāmatžurnāla četrās nodaļās – Kauns, Atmiņas, Miegs un Sapņi – iztirzāta privātā un publiskā kauna tēma. Uzmanības lokā nonācis arī Kapusvētku fenomens. Dzejas nodaļā apkopoti sirsnīgi dzejoļi, ko autori veltījuši cits citam, un franču rakstnieka Pjēra Luisa “Bilitis dziesmu” atdzejojumi. Izdevumā ir arī ilustrācijas. To autori – Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas studenti. Darbus, kas neietilpa grāmatžurnālā, var aplūkot īpašā izstādē Ģertrūdes ielas teātra telpās.

Grāmatžurnāls, kas, kā izteikusies rakstniece Ilze Žolude, lasāms ne tikai paģirās, drīzumā nonāks arī grāmatnīcu plauktos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti