Kultūras ziņas

Uzplaukuši Martas Ģibietes stikla pumpuri

Kultūras ziņas

Aspazija kāpās. No bronzas. Ar kaķi

"Saulains stūrītis" vizuāli telpiskā dimensijā

Pirmos apmeklētājus Aspazijas mājā sagaidījusi interaktīvā izstāde «Saulains stūrītis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad aprit 110 gadi, kopš klajā nāca Aspazijas dzejoļu krājums “Saulains stūrītis”. Tūlīt pēc tā iznākšanas kritiķi to nodēvēja par dzejnieces spēcīgāko un labāk veidoto dzejas krājumu. Šī apaļā gadskārta kļuva par iemeslu bērnu grāmatu ilustratorēm Gundegai Muzikantei un Ilzei Dambei Aspazijas mājā Jūrmalā radīt interaktīvu vidi bērniem, kur iepazīt Aspazijas dzejas tēlus. 8. septembrī Aspazijas mājā Jūrmalā dzejnieces bērnības sapņu pasauli iepazina pirmie apmeklētāji.  

1910. gadā izdotā Aspazijas dzejas krājuma “Saulains stūrītis” priekšvārdā norādīts, ka darbs iecerēts kā liriskas biogrāfijas daļa. Patiesībā tā nav tieša Aspazijas biogrāfija, bet gan dažas atmiņā iespiedušās bērnības dienu ainas, kas dzejnieci saviļņojušas emigrācijas laikā.

Interaktīvo izstādi bērniem “Saulains stūrītis” mākslinieces Gundega Muzikante un Ilze Dambe veidojušas kā dārzu, kurā iespējams uzrakstīt vēstuli virtuālam Aspazijas kaķim, klausīties dzejoļus no krājuma, ko ierunājusi aktrise Guna Zariņa un vērties zvaigznēs.    

“Šī ir tā reize, kad dzeja kā iedvesmas avots kalpo, lai to nevis, kā ierasts, ilustrētu, bet radītu telpiskas ilustrācijas Aspazijas brīnišķīgajiem dzejoļiem.

Katrs objekts, kas izstādes telpā modina kādu sajūtu vai atdzīvina kādu atmiņu,” skaidro māksliniece Gundega Muzikante.

Aspazijas bērnu dzejoļu tēlainību ir sarežģīti attēlot. Lai arī dzejoļu krājums “Saulains stūrītis” izdots vairākkārt, tas nekad nav bijis ilustrēts.

“Kā var ilustrēt istabiņu, kas atrodas tur, kur zemei pāri liecas debestiņa. Kā var ilustrēt pasaciņu, kas sēž uz sliekšņa. Vai dieva smieklus, ko nav iespējams ilustrēt. To mēs varam sajust citā veidā, caur tādu pieredzi, kas atklājas savādāk nekā zīmēts darbs,” uzsver Muzikante.

Izstāde “Saulains stūrītis” Aspazijas mājā Jūrmalā būs skatāma līdz nākamā gada martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti