Literatūre

"Literatūre 5"

Literatūre

"Literatūre 5"

Literatūre 5. Savijās Jāņa Rokpeļņa un Jura Kunnosa trajektorijas

Mērvienība Juris Kunnoss. Par dzejnieku raksta Jānis Rokpelnis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Literatūrē" savijušās divu dzejnieku, divu Rīgas iedzimto – Jāņa Rokpeļņa un Jura Kunnosa – trajektorijas. Lasot Kunnosa etnogrāfiskos zīmējumus kā kartes, Rokpelnis atceras savu "kaimiņu" ne tikai dzīvesveidā un dzejā, bet arī izcelsmē.

Pie Latvijas Televīzijas skatītājiem atgriezies raidījums “Literatūre” – Marta Selecka un Gustavs Terzens ceļo literatūras pasaulē, tiekas ar mūsdienu literātiem un caur tekstiem – arī ar aizgājušo laiku rakstniekiem. Ceļojums turpinās sabiedrisko mediju portālā LSM.lv – te “Literatūrē” satiktie autori ved lasītāju pa savu domu un atmiņu takām.

Man ir tāda grāmata – "Rīgas iedzimtie". Pastaigas ar 50 Rīgā dzimušiem kultūras darbiniekiem. Bet starp tiem nav mana čoma Kunnosa. Jo Juris strikti un nelokāmi arī citiem draugiem atteicās stāstīt par savu privāto dzīvi. Dažus gadus pēc viņa nāves es savas laikraksta "Diena" slejas "Kunnoss" nobeigumā rakstīju:

"Kunnoss bija liels ne tikai savā mākslā, bet arī – savā raksturā.

Un, kad man gribas nobīties, sameloties, noupurēt skunstes vai patiesības karali pret to pašu tik bieži noskausto maizes gabala bandinieku, kļūst kaut kā neērti, iedomājoties Kunnosu. Jo, arī novietots zem zemes, Kunnoss paliek neaizvietojams."

Kādā citā rakstā, apcerot, ka izcili rakstnieki lielākoties apveltīti ar draņķīgiem raksturiem, kā retu izņēmumu gluži instinktīvi minēju Kunnosu viņa labsirdīgā, nevienu netiesājošā rakstura dēļ. Jā, mēs abi bijām hroniski alkoholiķi, bet kunga prātā agresīvs un rupjš kļuvu vienīgi es.

Jāpiemetina, ka totalitārajā, cenzūras dzeloņstieplēm caurjoztajā padomijā daudziem intelektuāļiem dzeršana deva īslaicīgu brīves ilūziju. Tādēļ nevēlos to kaunīgi noklusēt.

Mīlēju Jura dzeju kā pretmetu savējai. Savukārt viņš sev stilistiski svešo Amandu Aizpurieti uzskatīja par spēcīgāko dzejnieci/dzejnieku.

Jādomā, ka dažam labam nepatiks fakts, ka Juris, tāpat kā Virza un Ziedonis, bija kristietis. Jura tēvs, izcils zinātnieks, bija nācis no pareizticīgiem igauņiem. Juri mīlēja un augstu vērtēja daudzi kolēģi. Kālab tad šobrīd viņa vārds nav neko daudzināts? Domājams, arī tālab, ka Kunnoss neatdzejoja (kā Knuts Skujenieks un Uldis Bērziņš), nerakstīja dziesmu tekstus kā Leons Briedis, arī bērnu dzeja viņam nepadevās kā Jānim Baltvilkam. Šie popularitātes vairotāji izpalika.

"Literatūres" ceļojums ar Juri Kunnosu deva man sajēgu, ka mēs bijām kaimiņi ne tikai dzīvesveidā un dzejā, bet arī izcelsmē.

Arī Juris bija Rīgas centra čalis. Abi mācījamies 2.vidusskolā. Juris ieprecējās leģendārās Maijas Silmales ģimenē un dzīvoja Alberta ielā, Anšlava Eglīša romāna "Līgavu mednieki" jau pirmajā lappusē sīki apcerētajā mājā, pārsimt metrus no Elizabetes ielas nama, kur mitinājos es. Tur viņš vēl nedzejojis, bet nodevies zīmēšanai. Kā nu ne, Kunnoss mācījies arhitektūru. Un vēsturi, kaut studijas nepabeidzis. Jā, pat mans tēvocis bija profesors Politehniskājā institutā tāpat kā Jura tēvs. Vēlāk, kad Juris pēc šķiršanās mitinājās Eksporta ielā pie vecākiem, saskrējamies ar viņu šad tad Kronvalda parkā (ne tikai izslavētajā bārā "Skapis"), ko visi gan dēvēja par Strēlnieku dārzu. Un abiem bērnībā ļoti patika Riharda Maura parka skulptūras strūklakā, it īpaši apdrupušais sumpurnis, kas pēc restaurācijas paradoksālā kārtā nu zaudējis savu pasakainības auru. Toties Eizeinšteina bērnišķīgie safantazējumi uz namu fasādēm mūsu paaudzi garlaikoja.

Pēc dienesta armijā, pabijis arī okupācijas spēkos Čehoslovākijā, ko viņš reti pieminēja, Kunnoss līdz mūža beigām strādāja par zinātnisko līdzstrādnieku Etnogrāfiskājā brīvdabas muzejā, apceļodams, pētīdams Latviju, ieklausīdamies daždažādajās izloksnēs, kas vareni ietekmēja viņa dzeju.

Literatūre – ceļojums ar rakstniekiem

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti