Lielajos lasīšanas svētkos suminās Runguli, Vērdiņu un citus autorus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Nacionālajā bibliotēkā sestdien, 10.martā, risinās ikgadējie „Lielie lasīšanas svētki”, kurā piedalās 800 bērnu, jauniešu un pieaugušo no visas Latvijas, kuri gada garumā darbojās lasīšanas veicināšanas programmas žūrijā un vērtēja aizvadītā gada grāmatu piedāvājumu.

Sestdien viņi apbalvo grāmatu autorus, kas izpelnījušies visaugstāko programmas dalībnieku novērtējumu.

Bērnu iemīļotāko grāmatu vidū ir Māra Runguļa garstāsts „Pastaiga mirušo pilsētā”, Kārļa Vērdiņa dzejas krājums „Tētis”, kā arī pasaku pavārgrāmata bērniem „Baltais lācis”, kas ir trīs autoru kopdarbs.

Lielajos lasīšanas svētkos suminās Runguli, Vērdiņu un citus autorus
00:00 / 03:15
Lejuplādēt
Lasīšanas veicināšanas programma ar nosaukumu „Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” aizsākās pirms 18 gadiem kā eksperiments. Pirmajā reizē lasīšanas maratonā iesaistījās 100 dalībnieku no divām Latvijas vietām – Rīgas un Rojas. Redzot, ka bērnus tas aizrauj, programma tika turpināta, un nu jau tajā iesaistās 20 000 dalībnieku no visas Latvijas, rosīgas lasītāju žūrijas darbojas 660 bibliotēkās.

Kampaņa ilgst gada garumā. Pavasarī profesionāļu komanda izveido jaunāko grāmatu kolekciju četrām bērnu vecuma grupām un vecākiem, un visi, kas vēlas, caur Latvijas bibliotēkām, iesaistās lasīšanā un grāmatu vērtēšanā.

Visa kopējais mērķis ir bērnos veicināt lasītprieku, attīstīt iztēli un domāšanu, un 18 programmas norises gadi ir pierādījuši, ka tas īstenojas, apliecina Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova. Viņa norāda, ka svētkos pulcējas bērni, kam grāmatas, lasīšana, līdzpārdzīvojums un domāšana ir vērtīgas. Turklāt bērni ļoti dzīvi jūt līdzi tām grāmatām un autoriem, kas ir nominēti balvai. Tretjakova arī norāda, ka paši bērni sarunās ar vecākiem nereti aizstāv savas mīļākās grāmatas, kuras vecāki kritizē.

Šogad bērnu iemīļotāko grāmatu vidū ir Anitas Kreituses ilustrētā lielformāta grāmata „Puika, kas zīmēja kaķus”, triju autoru kopdarbs - pasaku pavārgrāmata „Baltais lācis”, Kārļa Vērdiņa dzejas krājums „Tētis”, arī Māra Runguļa spoku stāsti „Pastaiga mirušo pilsētā''.

Māra Runguļa grāmata „Pastaiga mirušo pilsētā” dabūjusi pirmo vietu vecuma grupā 11+, tai seko divas tulkotās grāmatas „14 – 14” un „Samsona ceļojums”, kas dziļākajā būtībā tematikā ir līdzīgas, un Māris Rungulis to vērtē kā ļoti interesantu parādību. Viņš skaidro, ka grāmatās ir aplūkoti nopietni temati, piemēram, nāve. Tas savukārt liecina, cik nopietnus jautājumus bērni aplūko.

Sestdien „Lielajos lasīšanas svētkos” bērnu un jauniešu žūrijas eksperti sveiks savu iemīļotāko grāmatu autorus, ilustratorus un izdevējus. Balvas saņems arī aktīvākie vecāki un bibliotekāri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti