Rīta Panorāma

Intervija ar prezidenta padomnieku Andri Piebalgu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ogres novada domes priekšsēdētāju Artūru Manguli

Dzejnieks Akuraters un dramaturgs Ibsens pasākumā "Laterna magica"

Jāņa Akuratera muzejs pirms rekonstrukcijas svinēs dzejnieka jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

13.janvāra vakarā dzejnieka Jāņa Akuratera muzejs Rīgā pārvērtīsies un kļūs par noslēpumainu vietu, kur dzejnieka dzimšanas dienas viesi runās par  maģisko pasauli Akuratera un izcilā norvēģu dramaturga Henrika Ibsena darbos. Pasākums "Laterna magica" jeb "Kā es gribu izprast Ibsenu" ir īpašs arī tāpēc, ka muzejs gatavojas lielajai rekonstrukcijai un šī ir iespēja vēl sajust muzeja neparasto gaisotni.

 

"Viens no stāstiem ir, ka kādā no izstādes tapšanām kādi mākslinieki ir vieglprātīgi, dzīvespriecīgi, viņi grib ietērpt Jāņa Akuratera krūšutēlu. Viņi uzliek cepuri, uzliek mēteli. Tad, kad viņi to ir izdarījuši, nogāžas pati lielākā glezna," kādu atgadījumu muzejā atstāsta Jāņa Akuratera muzeja speciāliste Maira Valtere.

Spoku radīta sirreāla sajūta būs arī dzejnieka Jāņa Akuratera 139 gadu jubilejas svinībās "Laterna magica" jeb "Kā es gribu izprast Ibsenu". Slavenā norvēģu dramaturga Henrika Ibsena lugas "Spoki" aktieri no Latvijas Nacionālā teātra būs šo dzimšanas dienas svinību viesi.

Maģisko sajūtu, kad laiku var pagriezt simts gadus atpakaļ, radīs daudzi Akuratera muzeja spoguļi un atspulgi. "Spoguļi ir maģiski, tā ir tā "laterna magica". Tajos atspīd viss, tajos atspīd dzīve, notikumi. Mums tikai jāprot nolasīt," saka Jāņa Akuratera muzeja vadītāja Ruta Cimdiņa.

Dzejnieka Jāņa Akuratera dzejā maģisko atradis arī komponists Juris Kulakovs - arī viņš būs dzejnieka 139.dzimšanas dienas viesis.

Jāņa Akuratera 139 gadu jubilejas svinības "Laterna magica", kurā sarunās tiks meklēts Akuratera un Ibsena pasaulē kopīgais, ir pēdējais sarīkojums pirms muzeja lielās rekonstrukcijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti