Kultūras ziņas

Klajā nāk Daiņa Īvāna grāmata "Garaspēka zemes atgūšana"

Kultūras ziņas

Noskaidroti J.Vītola pianistu konkursa finālisti

VEF fotoaparāta "Minox" mantinieki

Iznākusi Ivara Braža grāmata «Minoksa mantinieki»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ja būtu iespējams laiku pagriezt atpakaļ, ne viens vien vēlētos kaut mūsdienās Latvijas vārdu nestu pasaulē savulaik slavenā rūpnīca VEF, kas reiz ražoja arī pasaulē mazāko fotoaparātu „Minox". Pieminot šo leģendāro vārdu, šodien dzimšanas svētki kultūrvēsturiskam pētījumam un autobiogrāfijai vienlaikus - "Minoksa mantinieki", kas atklāj leģendārās rūpnīcas VEF slavu un norietu ar tās bijušā ģenerāldirektora Ivara Braža acīm.

Apgādā "Zvaigzne ABC" izdota bijušā VEF ģenerāldirektora (1987–1993) Ivara Braža autobiogrāfiskā grāmata "Minoksa mantinieki". Tā galvenokārt pievēršas trim tematiem: autora personiskajai dzīvei un viņa dzimtai, Latvijas liktenim, sākot ar laiku pirms Otrā pasaules kara, bet visvairāk – rūpnīcai VEF padomju gados, tās attīstībai, darbiniekiem un viņu aktivitātēm atmodas laikā.

Pamatojoties uz savu darba pieredzi VEF, autors stāsta, kā Latvijas pirmās brīvvalsts laikā dibinātais uzņēmums kļuva par vadošo radio un komutācijas līdzekļu ražotāju sociālistisko valstu starpā. Autors apraksta šīs izaugsmes virzošo palīgnozaru, tehnoloģisko dienestu, instrumentu un aprīkojuma, kā arī darba mašīnu – automātu un automātisko līniju – radīšanas vidi un stāsta par cilvēkiem, kas tolaik bija VEF dzinējspēks.

Iespējams, visvērtīgākais ir I. Braža vēstījums par ekonomiskajām un politiskajām izmaiņām PSRS norieta laikā, par to, kā vefieši cīnījās par uzņēmuma izdzīvošanu un rosināja VEF pārkārtošanas mēģinājumus, kas, sastopoties ar atklātu un slēptu pretestību, bija neveiksmīgi. Tomēr VEF palīdzēja izveidot vienu no mūsdienu ievērojamākajiem Latvijas uzņēmumiem "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT).

Šī grāmata, neskatoties uz tendenci iedziļināties tehniskās detaļās, ir personīgs stāstījums par latviešu zēnu, kurš, pateicoties savai neatlaidībai, strādīgumam un nelielai devai veiksmes, kļuva par vienu no "Minoksa mantiniekiem" – VEF vērtību pārmantotājiem un turpinātājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti