Gaismas pilī notiks literārais vakars «Puķes ziemeļos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Mazajā zālē otrdien, 26.aprīlī, plkst. 17.00 notiks literārs vakars “Puķes ziemeļos”, informēja Jāņa Akuratera muzejs.

Literārā vakara laikā  Jāņa Akuratera stāsta „Puķes ziemeļos” un Jāņa Jaunsudrabiņa romāna „Kapri” fragmentus lasīs aktieris Kaspars Dumburs, notiks  Jāņa Jaunsudrabiņa Neretas vidusskolas ansambļa koncerts, solo – Anta Štāla.

Plānota arī Ilzes Līdumas un Mairas Valteres saruna par novadniekiem Jāni Akurateru un Jāni Jaunsudrabiņu, kā arī izdevuma „Abas mākslas man vienādi mīļas” par gleznotāju Jāni Jaunsudrabiņu atvēršana.

 „Sapnī viņš brida pa aizsērējušu upi, kur uz otra krasta ziedēja vēl neredzētas pasakainas puķes. Bija sēru daudz un neaptverama smaga prieka” – tā sapņa simboliskajā tēlainībā Jānis Akuraters ieskicē jauna mākslinieka dzīves paredzējumu 1914.gadā publicētajā garstāstā „Puķes ziemeļos”. Garstāstā Akuraters ir centies ietvert savas paaudzes latviešu mākslinieku, jaunās mākslas valodas un izteiksmes meklētāju, likteņu panorāmu 20.gadsimta sākumā, kur līdzās ir prieks un sēras, bohēma un trūkums, aizrautība kopīgu radošu nodomu īstenošanā un vientulības, nesapratnes izmisums, rožaini sapņi un realitātes skaudrums, augšāmcelšanās ilgas un spēku izsīkums.

20.gadsimta sākumā Jānis Akuraters ir viens no tiem, kas ne tikai savā daiļradē centās iedzīvināt jaunās mākslas principus, bet arī aktīvi iesaistījās kopīgajās radošajās aktivitātēs, izdodot žurnālus, rakstot pirmo latviešu literatūras manifestu, organizējot rakstnieku vakarus u.c. Un viens no domubiedriem un tuviem draugiem Jānim Akurateram jau no 1905.gada ir Jānis Jaunsudrabiņš. piemēram, abi viņi 1905.gadā kopīgi veidoja literatūrai un mākslai veltīto Sociāldemokrātu Savienības izdoto žurnālu „Pret Sauli”.

Jāņa Akuratera un Jāņa Jaunsudrabiņa sadarbības atklāsmei un mākslinieka tēla interpretācijai abu autoru daiļradē būs veltīts literārs vakars 26.aprīlī Latvijas Nacionālās bibliotēkas 4.stāva Mazajā zālē plkst.17.00 „Puķes ziemeļos”. Jāņa Akuratera stāsta „Puķes ziemeļos” un Jāņa Jaunsudrabiņa romāna „Kapri” fragmentus lasīs aktieris Kaspars Dumburs.

Jānis Jaunsudrabiņš romānu „Kapri” uzraksta pēc 1936.gadā Itālijas ceļojuma iespaidiem un izdod 1939.gadā. Mākslinieka Iksena tēlā Jaunsudrabiņš ir spilgi noportretējis mākslinieku Niklāvu Strunki:

Literārā vakara ietvaros notiks arī Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja „Riekstiņi” un Jāņa Jaunsudrabiņa biedrības izdevuma „Abas mākslas man vienādi mīļas” atvēršana. Nelielā grāmatiņa ir pirmais plašākais izdevums par Jāņa Jaunsudrabiņa devumu tēlotājmākslā, tajā lasītājiem būs iespēja ieraudzīt ap 60 Jāņa Jaunsudrabiņa gleznu un grafikas darbu reprodukciju. Izdevuma sastādītāja ir Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja „Riekstiņi” vadītāja Ilze Līduma.

Literāro vakaru papildinās Jāņa Jaunsudrabiņa Neretas vidussklas ansambļa koncerts.

Literārais vakars notiek Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Memoriālo muzeju apvienības Jāņa Akuratera muzeja izstādes „Dienu atspīdumi jeb pieci stāsti par Dzejnieka mākslas darbu kolekciju” pasākumu cikla „Ziloņkaula tornī” ietvaros. Pasākumu ciklu atbalsta Rīgas dome, Jāņa Jaunsudrabiņa muzejs „Riekstiņi”, Jāņa Jaunsudrabiņa biedrība.

Izstāde „Dienu atspīdumi jeb pieci stāsti par Dzejnieka mākslas darbu kolekciju” Latvijas Nacionālājā bibliotekā atvērta līdz 30.aprīlim. Izstāde veltīta dzejnieka Jāņa Akuratera 140. jubilejai. Tā iepazīstina ar Jāņa Akuratera ģimenes kolekcijā esošajiem mākslas darbiem, starp kuriem ir Jāņa Jaunsudrabiņa, Valdemāra Tones, Konrāda Ubāna, Niklāva Strunkes, Oskara Kalēja u.c. mākslinieku darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti