Ar Vilipsōna veidotu piemiņas cilni un pasākumu ciklu Rīgā atzīmēs Aleksandra Čaka 120. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

27. oktobrī dzejniekam, rakstniekam, vienam no latviešu urbānās dzejas aizsācējiem Aleksandram Čakam apritēs 120. jubileja. Godinot dzejnieku gadadienā un pieminot viņa literāro mantojumu, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība rīko Čaka jubilejai veltītu pasākumu ciklu, kas sāksies oktobrī un turpināsies novembrī, informēja organizatori.

No 1. oktobra līdz pat 21. novembrim izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa” norisināsies literāra un kultūrizglītojoša ekspozīcija “No Aleksandra līdz Čakam”, kurā varēs gūt vizuālu un filozofisku priekšstatu par Rīgas pilsētas dzejnieka devumu, mantojumu un personību. Izstādē būs iespēja iepazīt ne tikai paša rakstnieka dzīvi, bet arī svarīgākās personības viņa dzīvē – tēvu Jāni Čadaraini, māti Emīliju Lizeti Čadaraini, sievu Annu Elizabeti Ēriku Bērziņu un citus. Kā norādīja rīkotāji,

šī izstāde atainos dzejnieku cauri laikam, dodot iespēju katram interesentam iepazīties ar viņa dzīvesvietām un notikumiem, kuri saistīti ar tām.

Ar profesionāla mākslinieka, scenogrāfa Kristiana Brektes redzējumu ekspozīcijā tiks atklāts Čaka muzeja krājums, sākot ar Latvijā ievērojamās personības nozīmīgiem notikumiem un noslēdzot ar ikdienas, sadzīviskiem priekšmetiem, kam dzejnieka un viņa ģimenes dzīvē ir bijusi sava funkcionāla nozīme. Ekspozīcijā būs apskatāmi ne tikai krājumā esošie mākslinieku darbi, bet arī mākslinieka Kristiana Brektes jaunradīti darbi.

Lai radītu papildu šķautni izstādes ekspozīcijai un veicinātu jaunās paaudzes interesi par dzejnieku, viņa atstāto mantojumu un tā izpēti nākotnē, 14. un 21. oktobrī, 4., 11. un 18. novembrī pulksten 18.00 tiks organizēti pieci literārie vakari “Tikšanās Aleksandra Čaka viesistabā”. Tajos aktiera Mārtiņa Vilsona izpildījumā skanēs fragmenti no Čaka darba “Mūžības skartie”, dzeju lasīs aktieri Vilis Daudziņš un Artis Robežnieks, kā arī piedalīsies tādas kultūras un radošās personības kā Kārina Pētersone, Valdis Rūmnieks un Jānis Rokpelnis. Katru no tikšanās reizēm papildinās arī muzikāls noformējums – aktiera vai pieaicināta mūziķa izpildījumā skanēs dziesmas ar Čaka vārdiem.

16. oktobrī 11.30 izstādi papildinās bērnu izglītības programma “Piloti”, 29. oktobrī pulksten 19.00 dzejas un mūzikas vakars “Tu, Bezgalība, Savas acis Tev sūtu…”, 18. novembrī 15.00 mūzikas notikums “Melanholiski un skaisti”.

Savukārt 14. oktobrī pulksten 14.00 tiks atklāts Čaka piemiņas cilnis pie ēkas Rīgā, Lāčplēša ielā 48, kur dzejnieks dzīvoja no 1937. līdz 1950. gadam.

Cilni veidojis mākslinieks Aivars Vilipsōns, kura sadarbība ar muzeju ilgst gandrīz divdesmit gadus. Šo gadu laikā Vilipsōnam muzejā ir bijušas vairākas izstādes, viņš strādājis pie muzeja veidotajām grāmatām, kā arī izdevis krāsojamo grāmatu bērniem “Reiz dzīvoja Čaks”, dodot iespēju pašiem mazākajiem iepazīties ar dzejnieku. Piemiņas cilnis tapis ar Borisa un Ināras Teterevu fonda finansiālu atbalstu.

27. oktobrī pulksten 17.00 Izstāžu zālē “Rīgas Mākslas telpa” norisināsies tradicionālā balvas pasniegšanas ceremonija “Aleksandram Čakam 120. Viesistaba”. Čaka balvas pasniegšana aizsākās dzejnieka simtgadē 2001. gadā, un reizi divos gados tā tiek pasniegta par mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, kā arī Čaka radošā mantojuma izpētē, popularizēšanā un tulkošanā. 

2021. gads ir bagāts jubileju gads ne tikai A. Čaka ģimenē, bet arī viņa draugu lokā: 190 gadi apritēs rakstnieka vecmāmiņai Ilzei Elizabetei Apkalns, 155 gadi – tēvam un drēbniekmeistaram Jānim Čadarainim, no kura Čaks mantoja ne tikai interesi par literatūru, bet arī par teātri, 120 gadi – dzejniekiem un draugiem Pāvilam Vīlipam un Jānim Grotam. Šogad aprit 80 gadi kopš Čaka laulībām ar Bērziņu. "Tie ir notikumi, par kuriem šogad nerunā. Varbūt, ka viņi ir piemirsti. Iespējams, ka viņu pēdas Latvijas kultūras pamatos nav bijušas ar tik spēcīgu nospiedumu, bet dzejnieka jubilejas reizē mēs viņus atcerēsimies," norādīja rīkotāji.

Apmeklējot pasākumus, jāievēro valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības noteikumi; pasākumu drīkst apmeklēt personas, kuras pasākuma norises dienā varēs uzrādīt derīgu Covid-19 vakcinācijas vai izslimošanas sertifikātu (“zaļais” drošības līmenis).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti