Dienas ziņas

Vāneniekus mudina būt veseliem

Dienas ziņas

Šovakar Rīgā dzied tenors Hosē Karerass

"Alise Brīnumzemē" tulkota arī latgaliski

Ar grāmatas «Alise Brīnumzemē» tulkojumu rosina bērnu interesi par latgaliešu valodu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pagājušā gada septembrī pie lasītājiem  nonāca Luisa Kerola grāmatas “Alise Brīnumzemē” tulkojums latgaliešu valodā, kas pārsteidzis ne vien ar plašu latgaliešu valodas daudzveidību, bet arī ar satura papildinājumu -  interaktīvu spēļu aprakstu. Nu ar grāmatas lasījumiem bērnus cenšas pievērst latgaliešu valodai.

Gardi, aizraujoši un mīklām apvīti notikumi raksturo Luisa Kerola grāmatu par Alises piedzīvojumiem Brīnumzemē. Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā nupat noticis kārtējais šīs grāmatas tulkojuma latgaliešu valodā prezentācijas pasākums.

“Ir prieks, ka mēs varam runāt savā dzimtajā valodā un rīkot arī tādus pasākumus, kas ir veltīti savai valodai,” saka Rēzeknes Centrālās bibliotēkas vecākā bibliogrāfe Ruta Suseja.

“Alise Breinumu zemī” ir liels latgaliešu kultūras dzīves atklājums, jo iepriekš tulkojumi latgaliešu valodā izdoti vien 20. gadsimta 30. gados. Lai gan rēzeknieši grāmatas lasa labprāt, vēl aizvien trūkst ne tikai latgaliešu valodā tulkotās, bet arī oriģinālās literatūras, īpaši bērniem. “Es tomēr esmu par to, lai paši latgalieši vairāk rakstītu grāmatas. Bet, ka parādās arī tulkojumi, tas arī ir labi. Tas parāda valodas varēšanu,” saka grāmatas korektore Sandra Ūdre.

Darbu jaunradi latgaliešu valodā kavē arī līdzfinansējuma un atbalsta no valsts puses trūkums. “Mēs mēģinājām gūt atbalstu Valsts kultūrkapitāla fondā. Ar atbildi, ka tas ir neaktuāli tā brīža situācijai, mēs finansējumu nesaņēmām,” stāsta grāmatas redaktore Ilga Šuplinska.

Lai rosinātu bērnus un jauniešus interesēties par latgaliešu valodas attīstību, arī turpmāk visa gada garumā Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā izskanēs “Alises Breinumu zemī” un citu darbu priekšlasījumi latgaliski.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti