Kultūra

Piektdien Centrālajā stacijā tiks atklāt 22. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Kultūra

Uz skatuves atgriežas leģendārās Tangijevas-Birznieces balets "Pie zilās Donavas"

Aprīlī sāks iznākt jauns literatūras laikraksts "Konteksts"

Aprīlī sāk iznākt jauns literatūras laikraksts «Konteksts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kopš 2015.gadā beidza pastāvēt literatūras žurnāls „Latvju Teksti”, Latvijā trūcis bagātīga un regulāra tieši literatūras tematikai veltīta izdevuma. Nu šī niša tiek aizpildīta, jo pašā aprīļa sākumā ceļu pie lasītājiem sācis jauns laikraksts „Konteksts”. To izdod Latvijas Rakstnieku savienība ar Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. 16 lappušu biezais, melnbaltais laikraksts iznāks reizi mēnesī, un atspoguļos visplašāko literatūras jautājumu spektru.

Latvijā šobrīd ir vairāki izdevumi, kuros visai apjomīga vieta atvēlēta literatūrai, piemēram četras reizes gadā iznākošais žurnāls „Domuzīme”, interneta žurnāls „Punctum” un portāls „Satori”, taču visos tajos līdzās literatūrai tiek apskatītas vēl citas tēmas, tostarp, vēsture, filozofija, kultūrpolitika.

Ar pilnu pārliecību, ka tomēr ir vajadzīgs vismaz viens tā teikt pilnas slodzes literārs izdevums , Rakstnieku Savienība ilgi lolojot nu arī reāli aizpilda šo nišu. Un no aprīļa vienreiz mēnesī ar KKF atbalstu sāk iznākt jauns laikraksts „Konteksts”, stāsta tā galvenā redaktore Sandra Ratniece: „Situācija bija tāda, ka literatūrai ļoti trūka savas telpas. Mēs arī daudz interesējāmies, kas šai ziņā notiek ārpus Latvijas, un sen jau bija skaidrs, ka Eiropas Savienības valstu Rakstnieku savienībās šādi laikraksti vai žurnāli ir, ka mēs, Latvija, esam vieni no nedaudzajiem izņēmumiem. Līdz ar to bija tāda neomulīga sajūta – kā tad mēs tā? Mēs taču neesam ne ar ko sliktāki, mums ir ļoti laba literatūra, un mums vienkārši gribējās šo situāciju labot."

Ļoti svarīgi šķitis, lai teksti būtu pieejami drukātā formātā nevis tikai elektroniski. Viens no iemesliem – tieši papīra formāts ir garantija, ka laikraksts paliks arī kā liecība vēsturei, kamēr – kā uzsver laikraksta „Konteksts” māksliniece Rūta Mežavilka - teksti internetā ir viena no gaistošākajām substancēm: to jau savā personiskajā pieredzē…

Rūta Mežavilka: „Galvenās briesmas, kas draud digitālajiem arhīviem, ir šī te tehnoloģiju pārmērīgi straujā attīstība, kam mēs netiekam līdzi. Izrādās, ka tieši papīrs ir drošāks, tas būs bibliotēkā. Un zināmā mērā mēs sajutām arī atbildību nākamo paaudžu priekšā, lai viņiem būtu pieejams tas, kas ir bijis rakstīts šodien."

Jaunais laikraksts „Konteksts” ir 16 lapaspušu biezs. Tas sākas ar aktuālu sarunu, un pirmajā numurā par sarunas partneri Arno Jundze izraudzījies rakstnieci Gundegu Repši, kura iztaujāta par viņai raksturīgo radošo procesu, rakstnieka funkciju, konformismu mūsdienu latviešu literatūrā un citiem jautājumiem.

Sarunai seko aktuālajai dzejai, prozai un literatūrkritikai veltīti atvērumi kā arī – kas ir latviešu periodikā kas jauns – īpaši bērnu un pusaudžu literatūrai veltīts atvērums.

Sandra Ratniece: „Mums ir ļoti brīnišķīga bērnu literatūra, mums ir arī ļoti labi tulkoti darbi, taču lasītājs bieži vien par to nav informēts. Mēs līdz ar to nolēmām, ka tādai sadaļai, kas saucas „Literatūra bērniem un pusaudžiem” noteikti ir jābūt."

Laikraksts noslēdzas ar sadaļu atslodzei, kas šoreiz viesojas dzejnieka un tulkotāja Edvīna Raupa darbistabā, kurā, kā izrādās ar viņu produktīvi sastrādājas arī eleganti cēlais runcis Ursis.

Laikraksta māksliniece Rūta Mežavilka izdevumam veidojusi minimālistisku dizainu, kurā iekļaujas arī Ginta Ivuškāna melnbaltās fotogrāfijas.

Rūta Mežavilka: „Mana doma ir, ka melnbaltais foto kaut kā labāk atklāj portretējamā cilvēka iekšējo pasauli, viņa dvēseli. Vairāk piesaista lasītāju uzmanību galvenajam."

Aprīlī nācis klajā Rakstnieku Savienības laikraksta „Konteksts” pirmais numurs, laikraksts iznāks reizi mēnesī un to varēs iegādāties grāmatnīcās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti