Rīgā notiks nacionālais dzejas slama čempionāts

Ceturtdien, 26.oktobrī, 19.00 "MMājā" (Elizabetes iela 2, Rīga) notiks nacionālais dzejas slama čempionāts, kura uzvarētājs kļūs par pirmo Latvijas pārstāvi Eiropas dzejas slama čempionātos vēsturē, informēja čempionāta rīkotāji.

Šogad "Totaldobže" mākslas centrs ir uzņēmies iniciatīvu nodrošināt pirmo Latvijas dalību Eiropas dzejas slama čempionātā. Eiropas mēroga dzejas slami – čempionāti tiek organizēti jau desmit gadus reizi gadā, katrreiz citā Eiropas pilsētā.

Nākamajā Eiropas dzejas slama čempionātā piedalīsies 25 Eiropas valstu nacionālo dzejas slama čempionātu uzvarētāji. Tas notiks 2024. gada 11.–12. janvārī Antverpenē (Beļģijā). Organizatori sola, ka tajā uzstāsies arī šī gada Brazīlijā notikušā pasaules dzejas slama čempionāta uzvarētāja Lady La Profeta no Kolumbijas.

Tikmēr šonedēļ, 26. oktobrī, pulksten 19.00 tepat Rīgā Latvijas nacionālajā dzejas slama čempionātā par ceļazīmi uz Antverpeni sacentīsies visi šogad notikušo regulāro dzejas slamu finālisti: Dita Vīksna, Viviāna Zariņa, Valters Liberts, Amanda Kaufmane, Roberts Brastiņš, Bils Lagūns, Ananastja un Liene Tīģere. Šī slama uzvarētājs iegūs ne tikai tiesības pirmo reizi pārstāvēt Latviju Eiropas dzejas slama čempionātā, bet arī saņems 200 eiro naudas balvu. Žūrijā būs rakstnieks Rihards Bargais, dzejniece Inga Pizāne un dzejnieks Dainis Deigelis.

Dzejas slams ir runātās dzejas (spoken word) konkurss, kurā profesionālas žūrijas un skatītāju balsojuma lēmumā tiek noskaidrots konkursa uzvarētājs. Slamā tiek vērtēts ne tikai dzejolis, bet arī tā izpildījums. Dzejas slamā piedalās līdz 12 dalībniekiem.

Tas notiek trīs kārtās, katrā nākamajā kārtā iekļūstot pusei no dalībniekiem, kas saņēmuši visaugstāko žūrijas un auditorijas vērtējumu. Katra dzejoļa nolasīšanai/deklamēšanai tiek dotas tikai trīs minūtes.

Urbānās dzejas kustības aizsācējs Marks Smits ir teicis: "Slamos dzejnieki profesionāli uzstājas auditorijas priekšā, par kuru viņiem ir interese, piedāvājot auditorijai visdziļāko un izjustāko dzeju, kādu vien var sakopot."  ASV Dzejas slami aizsākās pirms vairāk nekā 60 gadiem, bet Rīgā ienāca 2010. gadā mākslas centrā "Totaldobže" VEF teritorijā. Kopš tā laikā jau ir nomainījušās vairākas dzejnieku paaudzes, kas piedalījušies arī citu organizētajos slamos Rīgā, Liepājā, Daugavpilī un citur Latvijā. Ir viesojušies pieredzējuši spoken word pārstāvji no ASV, Lielbritānijas, Krievijas, Polijas, Dānijas, Itālijas, Austrijas un citām ārvalstīm. Taču pēdējos gadus dzejas slami Latvijā izzuda, un "Totaldobže" mākslas centrs šovasar atsāka tos organizēt reizi mēnesī dažādās kultūrvietās, atzīmē čempionāta rīkotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti