Mūžībā devies rakstnieks Juris Zvirgzdiņš

Mūžībā devies rakstnieks Juris Zvirgzdiņš (13.02.1941.–22.11.2023.), vietnē "Facebook" vēsta izdevniecības "Pētergailis" vadītāja Inguna Cepīte.

Rakstnieks Juris Zvirgzdiņš dzimis 1941. gadā Rīgā. Studējis Latvijas Valsts universitātē Vēstures un filoloģijas fakultātē. Strādājis par redaktoru grāmatu apgādos "Vaga" un "Artava", pēdējos gados pilnībā pievērsies rakstniecībai.

Literatūrā Juris Zvirgzdiņš ienāca 1982. gadā – rakstījis lugas, miniatūras, stāstus un esejas, 90. gados pievērsies bērnu literatūrai un šajā žanrā sarakstījis vairāk nekā 30 grāmatas. Autora spilgtākais literārais tēls ir lācītis Tobiass, kas ir viens no paša rakstnieka rotaļlietu kolekcijas lāčiem. Atskatoties uz autora mūža veikumu literatūrā, Latvijas Literatūras gada balvas mājaslapā akcentēts, ka savos tekstos Zvirgzdiņš meistarīgi savij dokumentālus faktus un fantāziju, kas uzrunā bērnu auditoriju ar reālā pieredzē balstītiem un spilgtā veidā izstāstītiem notikumiem.

1999. gadā viņa grāmata bērniem, piedzīvojumu romāns-pasaka "Reiz senos laikos Kurzemē", ieguva 2000. gada pavasara balvu par labāko oriģinālliteratūras darbu bērniem un 2001. gadā arī Pastariņa prēmiju. Rakstnieka veikums vairākkārtēji novērtēts ar Latvijas Literatūras gada balvu – 2002. gadā par darbu bērniem "Bebru atgriešanās", 2006. gadā – par grāmatu "Tobiass dodas pasaulē". 2009. gadā autors iegūst Pastariņa prēmiju par grāmatām "Mūsu Latvija", "Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu" un "Konteineru meitenīte Rudīte". 2013. gadā autora literārais sniegums novērtēts ar Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā par darbiem "Rīgas runča Maurīcija piedzīvojumi", "Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi" un "Seši stāsti par ASV vēsturi". 2012. gadā autors nominēts Astridas Lindgrēnas piemiņas balvai bērnu literatūrā. Zvirgzdiņa grāmata "Muffa: Stāsts par balto degunradzēnu" 2012. gadā iekļauts prestižajā "White Ravens" katalogā. 2013. gadā autors saņēmis Aleksandra Čaka balvu par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā. 2021. gadā Zvirgzdiņš nominēts Itālijas literārajai prēmijai "Premio Strega" par izdevniecībā "Sinnos" klajā laisto grāmatu bērniem "Mufa. Stāsts par Āfrikas balto degunradzēnu" (Rinoceronte alla riscossa), ko itāļu valodā tulkojusi Margerita Karbonaro.

2020. gadā saņēmis Latvijas Literatūras gada balvas Mūža balvu par izcilu ieguldījumu Latvijas bērnu literatūrā.

Autora darbi tulkoti somu, itāļu, lietuviešu, armēņu un citās valodās. Zvirgzdiņa darbus bērniem ilustrējuši vairāki pazīstami latviešu mākslinieki – Aleksejs Naumovs, Anita Paegle, Reinis Pētersons, Gita Treice, Gundega Muzikante un citi.

"Viņš nesagaidīja savas trīs beidzamās bērnu grāmatas. To mēs viņam palikām parādā. Juris pārdzīvoja, ka nepagūs pabeigt iesākto romānu. Patiesi nepaguva," savos atvadu vārdos raksta Inguna Cepīte. "Bet viņš ir atstājis tik bagātu uzrakstīto bērnu grāmatu klāstu kā neviens. Jura Zvirgzdiņa grāmatas tulkotas daudzās jo daudzās valodās. Somijā "Lauvas rūciens" pat iekļuva interesantāko grāmatu saraksta augšgalā. Bērnu literatūras lielvalstī. Es Jurim esmu pateicīga arī par to, ka viņš mudināja mani beidzot ne tikai rakstīt tekstus, bet arī ielikt tos grāmatu vākos. Mēs abi arī kopā rakstījām grāmatas – mēs tik labi jutām viens otra stilu, mums bija līdzīga humora izjūta. Nu Tobiass ir devies savā pēdējā ceļojumā…Tam grūti noticēt…"

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti