Lielbritānijā izdod britu žurnālista grāmatu par latviešu leģionāriem

Klajā laista britu žurnālista un vēsturnieka Vincenta Hanta (Vincent Hunt) grāmata "The Road of Slaughter", ko latviski varētu tulkot kā "Ceļš uz nokaušanu". Grāmata stāsta par Otrā pasaules kara slaktiņu Polijā, Pomerānijā, kur Latviešu leģiona 15. divīzija – lielākoties tikko vācu armijā iesaukti latviešu padsmitnieki, vāji bruņoti un neapmācīti – nokļuva Sarkanās armijas ielenkumā. Grāmatā apkopotas aculiecinieku liecības, fotogrāfijas, kartes, autors stāsta par saviem iespaidiem, apmeklējot senās cīņu vietas mūsdienās.

Šis ir jau trešais apjomīgais Vincenta Hanta pētījums par Latviju un latviešiem. Iepriekšējās grāmatas "Blood in the Forest: The End Of The Second World War In The Courland Pocket" (2017) un "Up Against the Wall: The KGB and Latvia" (2019) ir tulkotas un izdotas arī Latvijā – "Otrā pasaules kara beigas Kurzemes frontē. Asinis mežā" (2018) un "VDK un Latvija" (2019). Grāmata par Kurzemes katlu tulkota un izdota arī lietuviski.

Taču – kas tieši pieredzējušo britu žurnālistu piesaista Latvijas vēsturei un latviešiem? "Grāmatas ir kā dokumentālās filmas uz papīra," atzīst Hants, kurš savulaik uzsācis rakstnieka gaitas, iedvesmojoties no darba BBC radio, kur viņa pienākumos ietilpa nozīmīgu vēstures notikumu aculiecinieku meklēšana un intervēšana.

Pati pirmā Vincenta Hanta grāmata stāsta par notikumiem Ziemeļnorvēģijā 1944. gadā, kad, atkāpjoties Vācijas armijai, pēc Hitlera pavēles tika iznīcināts viss, kas vien var noderēt ienaidniekam. Vācot materiālus, atklājās saistība ar Kurzemi, un nākamā grāmata jau bija par Kurzemes katlu un traģiskajiem latviešu likteņiem. Vēlāk sekoja stāsti par čekas darbību Latvijā.

Jaunākajā darbā "Ceļš uz nokaušanu" Hants ir atgriezies pie Otrā pasaules kara: 

"Es rakstu, jo ticu, ka šie stāsti ir jāizstāsta. Ir vēl daudz stāstu par 15. divīziju, ko vajadzētu pastāstīt, un šobrīd izdotā grāmata stāsta tikai par septiņām nedēļām līdz 1945. gada martam."

Grāmatu izdevusi britu izdevniecība "Helion & Company", kas specializējas militārās vēstures grāmatu izdošanā. Pagaidām grāmata pieejama tikai angliski, taču, ja būs interese no Latvijas izdevēju puses, tad jācer, ka dienasgaismu ieraudzīs arī latviskā versija.

Ziņas "Lielbritānijā izdod britu žurnālista grāmatu par latviešu leģionāriem" veidošanu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild Latviesi.com. #SIFMAF2023

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti