Elpojošai dzejai pa pēdām. Dzejas dienu notikumu izlase

No 2. līdz 14. septembrim visu Latviju izrotās dzejai veltīti pasākumi jeb "Dzejas dienas 2023", kas šogad tiek svinētas ar saukli "Dzeja elpo".

Dzejas lasījumi, sarunas un performances gaidāmas kā Rīgā un Rēzeknē, tā Liepājā un Gulbenē. Ieteikums – vērot arī tuvāko bibliotēku un kultūras namu afišas, kas atklāj dažādas iespējas tikties gan ar pieredzējušiem klasiķiem, gan ar jauniem un vēl nedzirdētiem dzejniekiem. LSM piedāvā nelielu ieskatu Dzejas dienu notikumu klāstā. Ar plašāku programmu var iepazīties šeit.

2. septembris

Raunas bibliotēka šogad Dzejas dienas atzīmēs dzejnieka Imanta Ziedoņa zīmē ar koncertprogrammu "Ar dziesmu par Ziedoni". Pulksten 12.00 dzeju mūzikā palīdzēs izdzīvot dziesminieks Ēriks Loks.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs Rīgā aicina uz "Ģimeņu sestdienu". Autori iepazīstinās ar saviem dzejoļiem, būs radošas aktivitātes, balvas un citas atzinības. Pasākums paredzēts ģimenēm ar bērniem pirmsskolas un sākumskolas vecumā. Piedalās: Māris Rungulis, Ērika Bērziņa, Marts Pujāts, Zane Zusta, Andris Breže.

Mākslas centrā "Noass" (AB dambis, Rīga) Dzejas dienu atklāšanas pasākumā "Ievelc elpu!" uzstāsies trīs dzejnieki, kuri strādā gan ar vārdu, gan skaņu: Ivars Šteinbergs, kurš savā lasījumā iekļaus skaņu dzejas elementus, Dana Zālīte un skaņu mākslinieks Reinis Rabenau ar teksta, skaņas un klātbūtnes projektu "Klausāmdzeja" un Guntis Kursišs, kurš pazīstams arī kā grupas "Uguns" izveidotājs.

3. septembris

Rīgas Latviešu biedrības namā Līgo Zālē (Merķeļa iela 13, Rīga) pulksten 15.00 norisināsies tikšanās ar dzejnieci Veltu Kaltiņu un rakstnieku Roaldu Dobrovenski. Stāsti iz dzīves un dzejas, prozas fragmenti autoru lasījumā.

Mākslas centrā "Noass" (AB dambis, Rīga) pulksten 18.30 notiks pasākums "Dzejas detektīvi". Dzejas un prozas simbiozē ir radīts detektīvteksts, kura kriminālintrigu pamatā ir gan lasītājs, gan autori, gan mazas nacionālās literatūras process kopumā. Piedalās dzejnieku un prozaiķu grupa "Tekstūra": Rolanda Bula, Dainis Deigelis, Agita Draguna, Elīna Līce, Džonatans Melgalvis, Alise Mētra, Evelīna Mūrniece, Sandra Ratniece, Elīna Smoļaka, Leons Jūlijs Strupītis, Kristiāna Šuksta, Artūrs Uškāns, Kristaps Vecgrāvis, Andris Zeibots.

5. septembris

Uz dizaina darbnīcu jauniešiem "Dzejolis šķīvī" pulksten 17.30 aicina Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Skārņu iela 10, Rīga). Dzejas dizaina darbnīcu vadīs dzejniece un ilustratore Lote Vilma Vītiņa. Darbnīcas ievadā dalībnieki kopā ar muzejpedagogu apskatīs ekspozīciju "Klasiskās vērtības". Guvuši iedvesmu no tādiem māksliniekiem kā Aleksandra Beļcova un Romans Suta, mijiedarbojoties ar mākslinieku šķīvjos redzamajiem tēliem, Lotes Vilmas Vītiņas vadībā dalībnieki tos pārradīs, izmantojot rakstniecības paņēmienus, radot paši savu poētisko papīra šķīvi.

6. septembris

Mārupes novada bibliotēka (Jūrmalas iela 14a, Piņķi) pulksten 17.00 aicina uz dzejnieces Ingas Pizānes dzejas vakaru. Viņa ir grāmatu "Tu neesi sniegs", "Siena, ko nosiltināt" un "Tas pats izmisums, tikai ar puķēm" autore. 2020. gadā saņēma Ojāra Vācieša prēmiju. Aizraujas ar fotogrāfiju, meditāciju un kino.

Rakstniecības un mūzikas muzejs pulksten 17.00 kultūrtelpā "Tintnīca", "Literatūras viesistabā" aicina uz pasākumu "Ieelpa. Pirmās dzejas salidojums", kur ar stāstiem par saviem pirmajiem dzejas krājumiem un dzejas lasījumiem uzstāsies dzejnieki – Ronalds Briedis, Anna Rancāne, Jānis Rokpelnis un Daina Sirmā. Salidojumu ar muzikālu pavadījumu visa vakara garumā papildinās Reinis Jaunais.

7. septembris

Improvizētās dzejas lasīšanas sesijas notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva ātrijā pulksten 11.00 un 14.00. Klātesošajiem būs iespēja dzirdēt īru dzejniekus Ānju Ī Aulū (Áine Uí Fhoghlú) un Šosefu O Murhū (Seosamh Ó Murchú) lasot savus darbus īru valodā ar atdzejojumu latviešu valodā, savukārt  Mollija Tumija (Molly Toumey) viņiem pievienosies ar dzejas lasījumiem angļu valodā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Klīversalas telpā 1. stāvā pulksten 18.00 notiks diskusija "Vārdi veido tēlus: dzejas māksla mazajās valodās". Īru dzejnieki, latgaliešu dzejas eksperte Anna Rancāne un līvu valodnieks Valts Ernštreits spriedīs par dzejas rakstīšanas iespējām un izaicinājumiem mazajās valodās. Diskusijai sekos dzejas lasījumi īru un angļu valodā ar atdzejojumu latviešu valodā.

Gulbenes novada bibliotēkā pulksten 18.00 gaidāma tikšanās ar dziesminieci, vairāku dziesmu tekstu autori, grupas "Pērkons" solisti Ievu Akurateri. Sarunas par dzejas ietekmi uz cilvēku, dzejas spēku, kā arī mūzikas un dzejas mijiedarbību.

Kuldīgas bārā-kultūrvietā "Didro" (Kuldīga, Liepājas iela 35) ar saviem dzejas šķirkļiem pulksten 19.00 dalīsies Andris Akmentiņš, Jana Egle, Andra Manfelde, Edvīns Raups un Toms Treibergs. Pasākuma norisi pārraudzīs enciklopēdists Jurģis Spulenieks. Ieeja bezmaksas. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās (rakstīt bāram-kultūrvietai "Didro" "Facebook").

8. septembris

Latvijas Okupācijas muzejā pulksten 17.00 norisināsies vēsturei veltītas Valtera Nollendorfa dzejas lasījumi. Lasījumu pavadīs autora komentāri un dzejas piemēri, kas ilustrēs krājuma saknes viņa ilggadīgajā darbībā vācu un latviešu literatūrā, kultūrā un vēsturē ārzemēs un Latvijā. Apmeklējumam nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

Mākslas centrā "Noass" (AB dambis, Rīga) pulksten 18.00 notiks Lībiešu dzejnieku vakars. Pasākumā piedalīsies lībiešu valodas dzejnieki – Valts Ernštreits, Ķempju Kārlis, Baiba Damberga un no Igaunijas –  Karls Pajusalu (Karl Pajusalu). Pasākumā būs dzirdama dzeja lībiešu valodā līdz ar atdzejojumiem latviski, kas ļaus iepazīt gan lībiešu dzejas valodas skanējumu, gan iejusties lībiešu dzejas tēlainībā abpus lībiešu Mazjūrai (PIški mer) jeb Rīgas jūras līcim. 

Valkas bibliotēkā pulksten 18.00 viesosies dzejniece, rakstniece un dziesminiece Jana Egle. Jana Egle ir kurzemniece, kura aktīvi iesaistās novada literārajā un muzikālajā dzīvē. Savu otro dzejas krājumu "Ledus debesis" literāte izdevusi šogad, un tas ieskicē būtisku posmu autores radošajā dzīvē un apkopo 20 gadu garumā tapušo dzeju.

Pētera Brūvera mājās "Kalēji" (stopiņu pagasts, "Līči") pulksten 18.00 notiks Jāņa Elsberga dzejas lasījums no jaunākā dzejoļa krājuma "Bez variantiem". Klausītājiem spēlēs un dziedās Sniedze Prauliņa, Oskars Jansons, Edgars Šubrovskis un perkusionists Matīss Akuraters no folka un roka grupas "Juuk".

Liepājā, Pegaza pagalma viesistabā pulksten 19.00 būs klausāmi Imanta Ziedoņa dzejas lasījumi Liepājas teātra aktiera Rolanda Beķera interpretācijā ar ģitārista Reiņa Jaunā muzikālajiem priekšnesumiem "Iestaigāšu domās tavās" un viktorīna par un ap dzejnieku. Komandu iepriekšēja pieteikšanās līdz 5. septembrim.

9. septembris

Kurzemes Dzejas dienas ir ikgadējs, tradicionāls notikums, kas norisinās kādā no Kurzemes pilsētām. Šoreiz izvēlēta ir Ventspils, un, godinot Imanta Ziedoņa 90. jubileju, dzejas dienu vadmotīvs ir "Garainis". Pulksten 11.00 Pārventas bibliotēkā norisināsies izstādes "Plenērs flokšos" atklāšana, kā arī diskusija par jaunradi, kuru vadīs Dace Vašuka. Dzejas lasījums no Ievas Rupenheites. Dziesmas ar Kurzemes Dzejas dienu tēva Olafa Gūtmaņa un savu dzeju no Maijas Kalniņas.

Cesvaines pilī pulksten 12.00 aicina uz tikšanos ar rakstnieci Ingu Žoludi un literatūrzinātnieku Viesturu Vecgrāvi. Viesi atklās savu ceļu uz Jāni Poruku. Muzikāli liriskā dzejas stundā pils balles zālē Jāņa Poruka dzejā, citu personību atmiņās par viņu palīdzēs iejusties Cesvaines amatierteātris un Jāņa Norviļa Madonas Mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi. 

Nautrēnu Sporta hallē pulksten 19.00 dzejas slamā piedalīsies vismaz septiņi latgaliski rakstoši autori, bet sacensībās, kas notiks trijās kārtās, uzvarētāju noteiks žūrijas un skatītāju balsojums. Pasākumu vadīs Rēzeknes Tautas teātra aktieris Jānis Pampe, bet notikumu papildinās grupas "Nakts vīzija" koncerts.

10. septembris

Mākslas muzejā "Rīgas birža" pulksten 14.00 Inga Bitēna, Valters Levins atskaņos audiovizuālu dzejas grāmatu "Turi muti / Neklusē", kas ir stundu garš ceļojums pašas autores lasījumā un zīmējumos.

Radošais kvartāls "Provodņiks" (Ganību dambis 63, Rīga) pulksten 16.00 aicina uz izrādi "Atraitnes dēls". Izrāde ir poētisks kailportrets divpadsmit ainās pēc Viļa Plūdoņa poēmas motīviem. Izrādē tiek nojaukta tradicionālā teātra struktūra, un skatītāji tiek ieaicināti iztēles telpā, kurā atrodas kopā ar scenogrāfiju, aktieriem un dziedātājiem. Industriālā vide simbiozē ar askētisko scenogrāfiju reflektē par vientulību, slimību un cilvēka trauslo dabu.

11. septembris

Pulksten 18.00 pļaviņā pie Rosmes bibliotēkas koncertā "Dzeja dziesmā" viesosies dziesminiece Anta Eņģele.

Esplanādē, Rīgā, pulksten 18.00 notiks "Apokaliptiskās dzejas lasījumi". Pasākumā piedalās: Inga Gaile, Ilmārs Šlāpins, Aļesja Loseva, Ieva Melgalve, Līva Marta Roze, Ambik Tomson (Ambika Thompson), Cipi Kellere (Tsipi Kellere), Ieva Lešinska.

12. septembris

Rakstniecības un mūzikas muzejā Rīgā pulksten 18.00 pasākumā "Izelpa. Topošie un jau esošie" 15 jaunie dzejnieki saspēlē ar pašu izraudzītiem dzejniekiem, kuru vērtības glabājas Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā, parādīs, kā ieelpotā autoru daiļrade izelpojas jaunā, svaigā un mūsdienīgā, atainojot mūžīgo dzejas atjaunotnes ciklu.

Rēzeknes Centrālā bibliotēka (Atbrīvošanas aleja 81, Rēzekne) pulksten 15.00 aicina uz pasākumu "Laimīgie dzer kafiju un lasa dzeju". Pasākumā piedalīsies literātu kopas "Latgales ūdensroze" dalībnieki, bibliotēkas lasītāji un visi dzejas mīļi. Tiks lasīti gan klasiķu, gan mūsdienu dzejnieku darbi un, protams, arī pašu sacerētie. 

13. septembris

Filozofu lapenē pie Mazsalacas pilsētas bibliotēkas pulksten 13.00 notiks tikšanās ar dzejnieku, Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā 2023 laureātu Žeberu (Andri Breži).

14. septembris

Rēzeknes pilsētas 2. bibliotēkā (Atbrīvošanas aleja 166, Rēzekne) pulksten 16.00 notiks tikšanās ar rēzeknieti Valentīnu Mortukāni un viņas rakstīto dzeju. Valentīna dzeju sākusi rakstīt samērā nesen, taču viņas pūrā jau ir divas dzejas grāmatas.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Pliekšāna iela 5/7, Jūrmala) pulksten 17.00 notiks "Rodrigo Rikarda dokumentālo filmu kinolektorijs". Programmā filma "Aspazija" un saruna ar kino zinātnieku Agri Redoviču un literatūrzinātnieci Gaidu Jablovsku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti