Vēstures muzejs ticis pie pagaidu telpām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vairāk nekā astoņus mēnešus pēc Rīgas pils ugunsgrēka Nacionālais vēstures muzejs kā pirmais no pils muzejiem ticis pie izremontētām pagaidu telpām, uz ko pārvest krājumus. Tiesa, tūlīt vēl krājumu pārvešana nesāksies, jo jaunajām telpām jāpielāgo mēbeles un visi muzeja priekšmeti no senām trauku lauskām līdz masīviem koka skapjiem jāsagatavo pārvešanai. Ko tādu muzeja darbinieki darīs pirmoreiz.

„Redzat, kā šī kastīte ir ļoti rūpīgi pārsegta ar zīdpapīru un šeit kolēģe liek iekšā sprēslīcas,” Vēstures muzeja vadītāja vietniece Anita Meinarte un Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte rāda prāvo kartona kastīšu krāvumu, kurā rūpīgi starp zīdpapīra lapām tiek saiņoti muzeja krājumi.

„Un, protams, jāuzraksta, kas kur atrodas, jo priekšmetam jābūt atrodamam arī pārceļošanas laikā,” piebilst Etnogrāfijas nodaļas vadītāja Ilze Ziņģīte.

Krājumu kopā ir vairāk nekā miljons, un tos visus līdz rudenim pārvedīs uz jaunām pagaidu mājām Lāčplēša ielā.

„Protams, ka rīt mēs šajās telpās ar krājumu ieiet nevaram, jo tas ir ļoti darbietilpīgs un laikietilpīgs darbs ,” skaidro Anita Meinarte. „Muzejs faktiski šādu darbu tādā apjomā dara pirmo reizi savas pastāvēšanas vēsturē.”

Kā jau valsts muzejam, jāiziet publisko iepirkumu ceļš pakošanas materiāliem, pārvešanai un mēbelēm, jo bijušajās arodskolas telpas Lāčplēša ielā griesti ir zemāki un vecais aprīkojums nederēs. Muzeja krājumus varētu sākt pārvest, agrākais, aprīļa beigās, un tas vismaz pusgadu.

Ņemot vērā, ka [Rīgas] pils nav gadu desmitiem remontēta, un arī pašreizējā situācijā, kurā esam pēc ugunsgrēka, šīs telpas vairs nav piemērotas krājuma glabāšanai, es domāju, ka Lāčplēša iela apmēram nākamos piecus gadus ir labākais variants, kāds varēja būt,” uzskata Vēstures muzeja vadītāja vietniece.

Muzejs cer, ka pēc tam jau būs gatavas ilgi gaidītās krātuves Pulka ielā. 6000m2 plašās pagaidu telpas izremontētas divarpus mēnešos. Agrāk telpas nodrošināt nevarēja - bija jāsaņem valdības akcepts un jāiziet iepirkuma process.

„Tās ir vairākas plašas telpas, kas iekārtotas divos korpusos," stāsta „Valsts nekustamo īpašumu” pārstāve Daiga Laukšteina. "Šajās telpās vajadzēja sakārtot inženiertīklus - ūdensvadu, kanalizāciju, elektrību, apsardzes un ugunsdzēsības sistēmu. Protams, tika veikts arī telpu kosmētiskais remonts. Vienam korpusam tika atjaunots arī jumta segums.”

Savukārt Vēstures muzeja ekspozīcija savukārt pagaidām pārcelsies uz tā saukto Saktas māju, kur pirmā izstāde būs maija vidū. Kolekciju pilnībā iecerēts izvest no pils līdz gada beigām.

Kā iepriekš ziņots, 2013.gada 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, kurā nodega daļa pils jumta. Ugunsgrēka dzēšanas darbos pils ievērojami cieta no ūdens. Pilī esošo muzeju krājumi negāja bojā, tomēr daļa no tiem cieta dzēšanas darbos. Ugunsgrēka cēlonis vēl joprojām cēlonis nav pavēstīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti