Ventspilī tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis veido pieminekli latam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šogad aprit simt gadu kopš lata "pirmās atnākšanas". Par godu jubilejai Ventspili izgreznos piemineklis, kurā būs atveidota visbiežāk izmantotā un tautā vispopulārākā monēta – viena lata "zivtiņa".

Ideja par pieminekli dzimusi Ventspils muzejā. Pagājušā gada sākumā tika izsludināts metu konkurss. Latvijas tēlnieku, arhitektu, metālmākslinieku atsaucība bija milzīga – 21 mets!

"Darbi bija ļoti labi, un septiņi no tiem bija tik labi, ka ņem kaut jebkuru – nekļūdīsies. Piemēram, dejojoša tautumeita brunčos no lata monētiņām… Darbi bija anonīmi, šifrēti, tāpēc, protams, komisija – vairāk nekā desmit arhitektu, mākslinieku, citu speciālistu – vērtēja pašu metu, nevis autoru. Pēc uzvarētāja izraudzīšanās tika atvērtas aploksnes un uzzinājām autoru vārdus," Rus.lsm.lv pastāstīja Ventspils Komunālās pārvaldes direktors Andris Kausenieks.   

Izrādījās, ka uzvarējušā meta autori ir slavenais tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis. Viņi piedāvāja pieminekli, kurā bija attēlota viena lata monēta – tā pati, uz kuras ir lasis, kas lec ārā no ūdens. Andris Kausenieks pastāstīja, ka oktobrī noslēgts līgums un Gļebs Panteļejevs jau pilnā sparā strādā pie pieminekļa skulpturālās daļas.

"Tā jau ir izlieta, tas ir alumīnija lējums, man pirms dažām dienām jau atsūtīja fotogrāfijas. Bet tagad viņš veido pašu monētu. Gļebs Panteļejevs veido konstrukciju no alumīnija un metāla," piebilda Andris Kausenieks.

Pieminekli uzstādīs skvēriņā līdzās Livonijas ordeņa pilij ar lielisku skatu uz ostu. Kaut kur šeit pietauvojās kuģi ar Latvijas monētu kravu. Monēta ar zivtiņu atradīsies uz granīta paaugstinājuma. Skvēru labiekārtos, būs jauni soliņi un apgaismojums. Tagad tiek gatavots tehniskais projekts, tiklīdz to pabeigs (tam jānotiek līdz marta beigām), pilsētas pašvaldība izsludinās būvniecības iepirkumu.

"Darbus plānots pabeigt līdz augusta vidum, tieši līdz lata simtgadei – jo 1922. gadā Ventspils ostā ienāca pirmais kuģis ar Lielbritānijā izkaltajām sudraba monētām. Varbūt paspēsim nedaudz agrāk, līdz Ventspils dzimšanas dienai, taču iecerēts viss tika tieši saistībā ar lata jubileju, tā ierašanās simtgadi, bet tas jau ir nedaudz vēlāk," paskaidroja Andris Kausenieks.

Latvijā jau sen, kopš 2014. gada 1. janvāra, apgrozībā ir eiro. Cilvēki pie tā ātri pierada un atzīst Eiropas kopīgās valūtas priekšrocības, tomēr vēl līdz šim glabā miljoniem latu, galvenokārt tās ir monētas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti