Rīta Panorāma

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestri - T.Ķeniņa 8.simfonija, ērģelniece Iveta Apkalna

Rīta Panorāma

Izraēlā atrasti jauni Nāves jūras rokraksti

Izdod unikālu uzziņas materiālu par baltu tautu kultūrtelpas veidošanos

«Tautas celtniecība Latvijas ainavā» – līdz šim apjomīgākais pētījums par baltu tautu kultūrtelpas veidošanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no aizvadītā gada nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē Latvijas Zinātņu akadēmijas vērtējumā ir Saulveža Cimermaņa izdotā grāmatā “Tautas celtniecība Latvijas ainavā”. 780 lapušu biezā grāmata ir autora mūža darbs, kurā viņš apkopojis unikālu uzziņas materiālu par baltu tautu kultūrtelpas veidošanos.

Akadēmiķis Saulvedis Cimermanis grāmatā “Tautas celtniecība Latvijas ainavā” apkopojis un sistematizējis unikālu zinātniskās uzziņas materiālu par baltu tautu kultūrtelpas veidošanos kopš 13. gadsimta.

Latvijas Mākslas akadēmijas Doktora studiju programmas direktors Ojārs Spārītis stāsta: “Šajā grāmatā, kura ir uzskatāma par 780 lappušu biezu rokasgrāmatu, atspoguļo Latvijas etnogrāfiju, latviešu tautas dzīvi no paša senākā laika, kopš mēs varam saskatīt dokumentālas liecības arhīvu pierakstos, kartēs, vizuālos attēlus un protams ekspedīcijās iegūtos materiālus, kurus no sešdesmito gadu sākuma Saulvedis Cimermanis ir veiksmīgi pētījis visos Latvijas novados.”

Līdz šim tik apjomīgs pētījums par to, kā tad īsti senatnē dzīvojuši mūsu senči, Latvijā nemaz nav bijis.

“Ir bijuši fragmentāri pētījumi, kas skāruši atsevišķu ēku tipus, skāruši kādu lauku sētu noteiktā laika periodā vai skāruši muižas un zemniecības attiecības. Šajā darbā vērtēta gan saimniecība, gan amatniecība, gan kultūrvide, gan pats arhitektūras princips, kā veidot sētu, māju, kā to iekārtot, kur likt skursteni, kurā vietā celt krāsni, – tā ir lieta, kas šeit ir atspoguļota ļoti fundamentāli,” uzsver Ojārs Spārītis.

Tik apjomīgs pētījums tapis daudzu desmitu gadu garumā, dodoties gan etnogrāfiskās ekspedīcijās, gan tiekoties ar cilvēkiem, kas savulaik dzīvojuši seno latviešu  būvētajās sētās, gan veicot meklējumus Latvijas, Igaunijas, Zviedrijas, Krievijas un citos pieejamos arhīvos un bibliotēkās.

Ojārs Spārītis norāda: “Man ir liels gods akadēmiķi Saulvedi Cimermani pagodināt ar Latvijas Zinātņu akadēmijas pateicību. Saulvedis Cimermanis šeit ir apkopojis visu savu mūža darbu. Viņš Latvijas Zinātņu akadēmijā ienāca strādāt 1953. gadā. Visu darba mūžu ir pavadījis Vēstures institūtā kā pētnieks, akadēmiķis, un šī kvalifikācija ir  devusi viņam iespēju radīt tik fundamentālu darbu.”

Saulveža Cimermaņa veidotais darbs būs noderīgs gan studentiem, gan pasniedzējiem, gan etnogrāfiem, gan visiem tiem, kas interesējas par savas tautas vēsturi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti