Talantu konkurss «Protu? Protu!» veicina latviskumu Īrijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viena no lielākajām latviešu diasporām ir izveidojusies Īrijā. Tur darbojas vairākas latviešu organizācijas, kā arī 12 latviešu bērnu nedēļas nogales skolas dažādās pilsētās. Zaļās salas latvieši atzīst, ka pieaugušajos esošais „latviskais kodols" ir pietiekami stiprs, bet viņu bērnos tas vēl jāveido un jānostiprina. Viens no nesen notikušajiem pasākumiem – bērnu un jauniešu talantu konkurss – vērsts tieši uz šī mērķa sasniegšanu.

Pagājušās nedēļas nogalē Īrijas pilsētā Limerikā notika Otrais Īrijas latviešu bērnu un jauniešu talantu konkurss „Protu? Protu!". No visas Zaļās salas kopā bija sabraukuši vairāk nekā 100 jauno talantu vecumā no 2 līdz 18 gadiem, krietni pārsniedzot dalībnieku skaitu pirmajā konkursā, kas pagājušajā gadā notika Dublinā. Latviešu bērni un jaunieši dziedāja, dejoja, runāja dzeju un literārās pasakas, kā arī spēlēja dažādus mūzikas instrumentus.

Šajā konkursā no 12 Īrijas latviešu bērnu nedēļas nogales skolām bija pārstāvētas deviņas, kas tikai apliecina to, ka tieši šajās skolās satiekas ģimenes, kurām rūp ne tikai tas, lai viņu bērni mācētu runāt un dziedāt latviski, bet arī tas, lai viņi ieraudzītu arī citu bērnu sasniegumus.

Ja ikdienā bieži vien bērni izrāda zināmu pretestību pret vecāku nodomu sūtīt viņus uz latviešu skoliņu, tad svētku reizes ir tās, kas ļauj ne tikai priecāties par kopā būšanu, bet arī saprast, ka mūsu, latviski runājošo un līdzīgi domājošo, Zaļajā salā ir krietns pulks.

Lai arī godalgu konkursā bija daudz - tās tika pasniegtas 16 dažādās nominācijās,- tomēr bija skaidri sajūtams olimpiskais princips: galvenais ir piedalīties. Protams, katram ir prieks saņemt balvas, taču daudz vērtīgāks bija prieks, kas staroja bērnu, vecāku un skolotāju acīs un vārdos par kopības sajūtu un par iespēju sajusties kā mājās, Latvijā.

„Man sajūtas ir - it kā es būtu Latvijā, jo nevienu mirkli es nejutos tālu

prom no Latvijas. Man patiess prieks, ka jau otro gadu notiek šis konkurss un ka mēs varam kopā sapulcēties un izdziedāt dziesmas. Un, manuprāt, salīdzinot ar pagājušo gadu, kvalitāte arī ir visnotaļ lielāka. Kas mani priecināja – ka visi dziedāja latviski un visi priekšnesumi bija latviski!" – priecājas Vineta Makšus, mamma un skolotāja no Ziemeļīrijas, Ņūrijas latviešu bērnu nedēļas nogales skolas.

Konkursa „Protu? Protu!" organizators un arī idejas autors ir Latviešu biedrība Īrijā, kas ir lielākā un aktīvākā no visām latviešu sabiedriskajām organizācijām, kas darbojas Zaļajā salā. Viens no biedrības mērķiem ir latviskuma saglabāšana Īrijā dzīvojošo latviešu vidū, un ir skaidrs, ka visvairāk darba ir jāieliek šī mērķa sasniegšanā attiecībā uz bērniem.

Konkurss „Protu? Protu!" ir viens no mazajiem, bet tik svarīgajiem soļiem šajā procesā. Latviešu biedrības priekšsēdētāja Inguna Grietiņa uzskata, ka konkurss ne tikai izceļ un parāda katra latviešu bērna talantu, bet liek tiem sajusties lepniem par to, ko viņi prot, un par to, ka ir latvieši:

„Tas ir svarīgi mums visiem kopā. Pirmkārt, tas ir svarīgi, lai mūsu bērni dziedātu, dejotu, runātu, lasītu dzeju, stāstītu pasakas latviešu valodā, latviešu tautas tradīcijas paužot. Otrs – lai visiem mums ir kopā būšanas prieks. Šīs skolas, kas šogad piedalījās šajā pasākumā, sajuta, ka viņi nav tikai tāda maza daļiņa, kas to dara savā pilsētā, vai skoliņā, kur ir, piemēram, 25-30 bērni. Šeit viņi sajuta to kopības sajūtu. Visi latvieši Īrijā, visi latviešu bērni un jaunieši Īrijā ir ļoti talantīgi. Mūsu ir ļoti daudz un mēs esam ļoti talantīgi visās nozarēs," uzskata Inguna Grietiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti