Kultūras rondo

Willa teātris uz laiku pārtrauc izrādes. Situācija neatkarīgā teātrī pandēmijas laikā

Kultūras rondo

Filmizrāde "Kino un mēs". Stāsta režisors Matīss Kaža

Skārienjūtīgā valoda: drošība tīmekļa vidē un ar to saistītie jaundarinājumi

Skārienjūtīgā valoda: drošība tīmekļa vidē un ar to saistītie jaundarinājumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latviešu valodas jaunvārdu, lai aizstātu ar tehnoloģijām saistītus internacionālismus, ir daudz, taču ne visiem no tiem izdodas būt paliekošiem un tikt izmantotiem ikdienā.

Nesen beigusies informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā CERT.LV kampaņa par drošu interneta lietojumu. Daļa no kampaņas bija sabiedriskā transporta pieturvietās izvietoti trīs jaunvārdi, kuri brīdināja par iespējamām sekām, ja internetā netiek ievēroti drošības pasākumi.

Spaidonis – neapdomīgs interneta lietotājs, kurš, piemēram, darba vietā apmeklē pieaugušajiem domātas vietnes, pārmērīgi seko privātajos sociālo tīklu profilos notiekošajam un aizraujas ar komentāriem ziņu lapās. Spaidonim tīk klikšķināt uz nezināmām saitēm un lejupielādēt nezināmas izcelsmes datnes.

Dite Liepa, Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta pētniece un Rīgas Stradiņa Universitātes docente, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” stāstīja, ka

šo vārdu jaunlatvieši jau bija piedāvājuši, lai apzīmētu kaut kā trūkumu, piemēram, spaidonis pēc brīva laika vai pēc naudas. Mūsdienu versijā vārda nozīme ir mainīta, tas ir kā aicinājums – nespaidi visas pogas.

Parolīze – neapdomīgas rīcības sekas ar parolēm gan privātajos, gan darba tīmekļa resursos. Parolīze var iestāties, vai nu lietojot pārāk vienkāršu paroli, piemēram, 1234, vai arī dažādiem tīmekļa kontiem izmantojot vienu un to pašu paroli. Šis jaunvārds atsaucas uz visiem zināmu vārdu “paralīze”, kurš pievērš uzmanību un aicina cilvēkus aizdomāties gan par pareizrakstību, gan par vārda nozīmi.

Muļķerēšana – centieni apmānīt jeb, vienkārši runājot, paķert uz muļķi tos tīmekļa lietotājus, kuri bez apdomas ievada savas paroles, bankas kartes vai dzimšanas datus kā arī citu sensitīvu informāciju gandrīz visur, kur vien tīmekļa vidē tas tiek prasīts.

Daži no Latvijas Radio aptaujātajiem klausītājiem atpazina šos vārdus, pateicoties informācijas kampaņai pieturvietās. Taču lielākā daļa tomēr nebija par tiem dzirdējusi, un tie raisīja dažādas asociācijas.

Arī trīs citus jaunvārdus aptaujātie neizmantoja ikdienā – slaidrāde vārda “powerpoint” vietā, emuāri, lai runātu par blogiem, un jaunuzņēmums, ko varētu izmantot “startup” vietā.

Jaunu vārdu latviešu valodā ir daudz, taču to ieviešanai ir viens ļoti svarīgs aspekts, kā to atzīmē arī Dite Liepa.

Lai jaunvārdi valodā un cilvēka lingvistiskajā apziņā nostiprinātos, tie ir jāizmanto.

Tas nozīmē, ka jaunvārdu liktenis ir atkarīgs no valodas lietotāju attieksmes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti