Sākas «Eiropas valodu dienas 2015» pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Otrdien, 22.septembrī, Latvijā sāksies "Eiropas valodu dienas 2015" pasākumi, pavēstīja Valodu dienu koordinatore Zane Ļuļe.

Eiropas valodu diena ir Eiropas Padomes iniciatīva, kuru Latvijā plāno un organizē Latviešu valodas aģentūra. Latvijā tā notiks jau 11.reizi. Eiropas valodu diena tiek atzīmēta 26.septembrī, taču daudz dažādu pasākumu Eiropā notiek gan pirms, gan pēc šā datuma, bagātinot Eiropā sastopamo valodu apguves un lietošanas pieredzi, vienlaikus novērtējot un godinot latviešu valodu kā mūsu valsts valodu.

No 22. līdz 24.septembrim Daugavpils Universitātē, Latvijas Universitātē (LU) un Liepājas Universitātē notiks Dž. Aičisones grāmatas "Runātspējīgais zīdītājdzīvnieks: ievads psiholingvistikā" atvēršana un tikšanās ar tulkojuma sagatavotājiem.

Trešdien, 23.septembrī, valodu mācību un tulkošanas centrā "Bābele" interesenti varēs diskutēt par dialektiem un izloksnēm Latvijā un Zviedrijā.

Ceturtdien, 24.septembrī, uz zinātnisko vakaru LU Humanitāro zinātņu fakultātē aicinās Baltijas-Vācijas Augstskolu birojs; ar lekcijām uzstāsies Bjerns Rotšteins no Rūras Universitātes Bohumā un Andra Kalnača no LU. Savukārt kultūrpreču un grāmatu mājā "NicePlace Mansards" uz lekciju par valodu reklāmā un sarunām aicinās "Skrivanek Baltic".

Piektdien, 25.septembrī, Smiltenes Centra vidusskolā un Smiltenes ģimnāzijā būs iespēja uzzināt vairāk par Raiņa un Aspazijas valodu projekta "Laikmeta rokraksti" lekcijās, kuras lasīs Janīna Kursīte, Ina Druviete, kā arī literatūrzinātnieki Kristīne Rotbaha un Ingus Barovskis. Savukārt ES māja aicinās uz Eiropas valodu darbnīcām pagaršot zviedru, franču, spāņu, itāļu, holandiešu un zīmju valodu. Bet Apes Tautas namā par igauņu valodu Latvijā un Ludzas igauņu pasakām stāstīs Karls Pajusalu no Tartu Universitātes, Uldis Balodis no Helsinku Universitātes, tulkotāji Hanness Korjuss un Guntars Godiņš un apgāda "Mansards" pārstāvji. Uz randiņu ar valodu aicinās arī Francijas institūts. Pasākums paredzēts interesentiem ar dažādu līmeņu franču valodas prasmi.

Sestdien, 26.septembrī, uz stāstiem un sarunām par Ludzas igauņu mantojumu, pasakām un igauņu valodu Latvijā aicinās Ludzas bibliotēkas Bērnu nodaļa.

Pirmdien, 28.septembrī, Ziemeļvalstu valodu centrā "Nordisk" tiks atklāta fotogrāfiju un stāstu konkursa "Saredzi valodu, saredzi stāstu!" darbu izstāde. Konkursa mērķis bija veicināt valodas zīmju un elementu atpazīšanu apkārtējā vidē. Ar stāstiem tika apzināta Eiropas daudzvalodības saikne ar Latviju un latviešu valodu. Svinīgajā pasākumā tiks sveikti arī Valsts izglītības attīstības aģentūras konkursa "Eiropas Atzinības zīme valodu apguvē" laureāti.

Ceturtdien, 1.oktobrī, Ziemeļvalstu ģimnāzijā 9.klašu skolēni varēs parādīt savu erudīciju un zināšanas par vāciski un angliski runājošo valstu un ziemeļvalstu vēsturi, kultūru, ģeogrāfiju un valodu.

No 2. līdz 3.oktobrim jau trešo gadu norisināsies starptautiskā Baltijas valstu studentu konference "Tilti Baltijā" ("Bridges in Baltics"). Šogad tā noritēs Viļņā, Lietuvā.

No 24.septembra līdz 11.oktobrim  konkursu "Eiropas Valodu diena 2015" savā "Facebook" lapā piedāvās Francijas institūts.

Jau tradicionāli tiks rīkots radošo darbu konkurss skolu jaunatnei. Šogad radošie darbi būs jāraksta, domājot par Jāņa Petera vārdiem "Kā var mācīties citu valodu? Protot savu valodu".

Līdz 18.novembrim tiks meklēti arī "Novada valodnieki", kam vienmēr zināms kāds latviešu sakāmvārds, tautasdziesma vai gards pastāsts, kam vārdi kabatā nav jāmeklē, kam svešvalodas ir tuvas un valoda ir visa dzīve.

Visi "Eiropas valodu dienu 2015" pasākumi būs bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti