Portrets jāzīmē mājās. Sākusies attālinātā studētgribētāju uzņemšana Mākslas akadēmijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Portrets jāzīmē godprātīgi mājas apstākļos, bet konsultācijas par studijām ar ekrānu starpniecību – tāda ir realitāte šogad, stājoties Latvijas Mākslas akadēmijām (LMA), pandēmijas izmainītajos apstākļos laužot iepriekšējās tradīcijas. Otrdien izziņoti arī maģistrantūras un doktorantūras studiju uzņemšanas rezultāti.

Tikšanās brīdī ar Ivetu Feldmani viņa vēl nezina, ka jau pēcpusdienā būs viena no sešiem, kas izturējusi konkursu un tiks uzņemta Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā. Taču izvēle iesaistīties mākslas zinātnē nav gluži salto, kas uzmests pēc izklaides industrijas iepazīšanas. Šis solis sekojis nupat akadēmijā iegūtajam maģistra diplomam, un gaidāmajās doktorantūras studijās Iveta nolēmusi izpētīt, vai latviešu māksla ir ķermeniska.  

“Patiesībā tas "hop" notiek septiņu gadu garumā un vēl pat vairāk. Skaidrs, ka šādas izpausmes, kuras ir publiskas, vairāk iespiežas atmiņā plašākai publikai,” skaidroja Iveta Feldmane.

“Viss notika ļoti cikliski un loģiski, un patiesībā arī mana pirmā izglītība ir saistīta ar mākslas sfēru. Un tad, iespējams, mana pievēršanās citai jomai un citai nozarei – tas drīzāk būtu uzskatāms par izņēmumu, nevis tas, ka šobrīd tomēr atkal nodarbojos ar mākslu,” viņa pastāstīja.

Neraugoties uz neparastajiem apstākļiem, kādos šogad nokļuvuši  planētas iedzīvotāji un kādiem nācās piemēroties, akadēmija par studētgribētāju interesi sūdzēties nevar.

Doktorantūrā līdzīgi kā citus gadus – 18 pieteikumi. Tiesa – gan pieteikšanās, gan arī konsultācijas ar iespējamiem studentiem notika attālināti.

“Tas ir interesanti, jo lielāko daļu no pretendentiem mēs pazīstam, jo viņi nāk no mūsu vidus. Bet mēs neesam slēgta sistēma, Mākslas akadēmijas doktorantūra ir atvērta studentiem arī no ārzemēm. Mums ir viens pretendents no ASV,”  situāciju raksturoja LMA doktorantūras vadītājs Ojārs Spārītis.

Bija iecere, ka šovasar varētu beidzot uzņemt studentus arī praktiskajās doktorantūras studijās, kas ir vairāk nekā 10 gadus lolota ideja un ko kopīgi gatavoja trīs Latvijas mākslu augstskolas. Patlaban programma iesniegta licencēšanai un iestrēgusi birokrātisku iemeslu dēļ.

“Man gribētos cerēt, ka mēs tomēr paspējam vēl šogad uzņemt, jo tas atbilst visiem nākotnes plāniem un iecerēm. Bet jāņem vērā, ka mēs vispār esam diezgan sarežģītā brīdī. Un es arī nespēju pateikt precīzi, ko mēs darīsim nākamajā pusgadā. Protams, pašreiz Izglītības un zinātnes ministrija un valdība iezīmē, ka varētu notikt klātienes mācības iepriekšējā formā, bet mēs redzam, kas notiek pasaulē. Kembridžas Universitāte pateikusi, ka nākamais studiju gads būs tikai tiešsaistē,” norādīja LMA prorektors studiju un zinātniskajā darbā Andris Teikmanis.

Attālināti akadēmija jau šogad aizvadīja diplomdarbu skates, tāpat iestājpārbaudījumi būs jākārto arī bakalaura programmu potenciālajiem studentiem.

Kā paši saka – pandēmijas ietekmē salauzuši tradīciju, likumsakarīgi, dažādās nozīmēs sākot jaunu gadsimtu akadēmijā.

Vakar ''Zoom'' konsultācijā visiem gribētājiem pat nepieticis vietas.

Docente Inese Sirnica, LMA bakalaura programmas direktore, uzskata – šie apstākļi ir arī ļoti labvēlīgi, jo pretendenti trīs uzdevumus sagatavo mājas apstākļos un viens uzdevums tiks izziņots augustā un būs jāpaveic tās dienas ietvaros. Pārējie trīs uzdevumi – zīmēšana, gleznošana vai veidošana – esot zināmi jau kopš maija sākuma. Tiem var gatavoties līdz dokumentu iesniegšanai.

“Tas nekad nav noticis līdz šim. Līdz šim bija studentu reģistrācija pirmajā nedēļā, un otrā – visi reflektanti nāca uz akadēmiju, aizņēma 1., 2., 3. stāvu un veica zīmēšanas, gleznošanas, veidošanas uzdevumus un kompozīcijas uzdevumus tepat uz vietas, un tad komisija tos vērtēja,” teica Sirnica.

Par krāpšanos vai to, ka darbus mājās būs uzzīmējis kāds cits, akadēmijā nesatraucas – acs mācībspēkiem esot trenēta un negodprātīgie ātri vien būšot atšifrējami, turklāt riskējot ar traipu uz sava vārda. Sirnica uzsvēra, ka šīs lietas atklāj ļoti ātri, turklāt akadēmijai ir nosacījums – ja kāds tiek pieķerts maldināšanā, šis students konkursā vairs nepiedalās.

Uzņemšana Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura programmā sāksies nākamnedēļ, un jauno mākslinieku kalvē pat prognozē vēl lielāku pieprasījumu nekā citu gadus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti