Pārtrauks Stūra mājas pagalma ekspluatāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Stūra mājas jeb Tetera nama ēkas pagalma pārsegums ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī, un ēkas pagalma ekspluatāciju līdz drošības risku novēršanai šobrīd jāpārtrauc, atzinis Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB).

Kā paziņojumā medijiem norādīja AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs, lai strādātu pie turpmākiem reāliem ēkas attīstības scenārijiem, nepieciešams lēmums par īpašuma tālāko pielietojumu un finansējuma avotu ēkas atjaunošanai.

Muzeja kopējās ekspozīcijas apskates iespējas lēmums būtiski neskaršot. Jau iepriekš drošības apsvērumu dēļ ēkas apmeklētājiem tika norobežotas kritiskās pagalma zonas, tagad pagalma ekspluatācija un apmeklētāju plūsma pagalmā pilnībā pārtrauktas.

Par ieguldījumu nepieciešamību Tetera namā VNĪ vērsis uzmanību jau iepriekš. Tā kā no ēkas kopējās platības – 8 552,80 m2, muzejam iznomāti tikai 690 m2 – gandrīz 92% ēkas platības ir neapdzīvota. VNĪ uzsvēra, ka ilgstoši uztur namu ar nopietniem zaudējumiem.

"Turpinām namu pārvaldīt, kamēr tiek gaidīts politisks lēmums par turpmāko ēkas izmantošanas mērķi un atbilstošu finansējumu. Fakts, ka Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ēkai piešķīrusi vēsturiska notikuma vietas statusu, neatrisina jautājumu par saimniecisku ēkas izmantošanu. Vēl krietni pirms BVKB atzinuma, izvērtējot ēkas stāvokli, ēkas izsoļu procesā VNĪ pasūtīja projektēšanu ēkas pagalma pārsegumu stiprināšanai 21 094 eiro apmērā, paredzot, ka pēc īpašuma pārdošanas jaunais īpašnieks pārņems namu jau ar gatavu tehnisko projektu un varēs ātrāk uzsākt kopējo nama atjaunošanu," norādīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ arī uzsvēra, ka nams jau 18 gadus meklē savu lietotāju, un tā stāvoklis prasa ieguldījumus ne tikai pārsegumu stiprināšanā, bet arī inženierkomunikācijās, ēkas iekštelpu atjaunošanā un pārbūvēs. Kopējā ēkas stāvokļa sakārtošanai pēc provizoriskajām aplēsēm nepieciešami vairāk nekā 10 miljoni eiro, no kuriem nepilni 700 tūkstoši eiro vajadzīgi Latvijas Okupācijas muzeja biedrībai nomāto telpu sakārtošanai, un tā jāveic kompleksi ar visas ēkas remontdarbiem, tiklīdz būs skaidrs ēkas nākotnes pielietojums. Pagalma pārseguma stiprināšanas projektēšana tiks pabeigta līdz šā gada maijam, pēc provizoriskiem aprēķiniem pagalma pārsegumu stiprināšanas būvdarbu izmaksas ir ap 300 tūkstošiem eiro.

KONTEKSTS:

Mūra ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, kas pazīstama gan kā Stūra māja, gan Tetera nams, ir valstiskas nozīmes īpašums, tomēr valsts funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams. Tāpēc VNĪ 2019. gadā rīkoja vairākas izsoles, paredzot iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā. Taču tas neizdevās.

Tāpēc, apzinot potenciālos lietotājus no publiskā sektora, privātos nomniekus un investorus, VNĪ lēma ēku pārdot, saglabājot vietu muzejam un iegūto naudu ieguldot valstij nepieciešamo objektu attīstībā. Sākotnēji šādas izsoles sākuma cena bija 4 247 000 eiro.

2020. gada novembrī Nacionālā apvienība publiski informēja par priekšlikumu apturēt Stūra mājas izsoli un visai ēkai piešķirt īpašu statusu. Pēc šāda aicinājuma valsts AS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) apturējusi tās pārvaldībā esošās Stūra mājas izsoli līdz nozares lēmumam par tālāko rīcību. 30. novembrī par lēmumu pārtraukt izsoli panākta vienošanās arī valdību veidojošo partiju koalīcijā.

Kultūras pieminekļu uzskaites komisija 17. decembrī Stūra mājai piešķīra vēsturiska notikuma vietas pieminekļa statusu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti