Stūra mājai piešķirts vēsturiska notikuma vietas pieminekļa statuss

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Stūra mājai jeb Tetera namam piešķirts vēsturiska notikuma vietas pieminekļa statuss. Tā 17. decembrī lēmusi Kultūras pieminekļu uzskaites komisija.

Iepriekš līdzīgs statuss jau bijis daļai ēkas, tagad tas attieksies uz visu namu.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) jau novembrī apturēja Stūra mājas izsoles procesu, ņemot vērā Latvijas Okupācijas muzeja un Kultūras ministrijas lūgumu.

Elvita Ruka par NKMP lēmumu
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pārstāve Elvita Ruka Latvijas Radio, komentējot 17. decembra lēmumu, sacīja: “Ir veikti papildu apsekojumi, un ir pierādīts, ka represīvo iestāžu darbības liecības pēdas ir atrodamas visā ēkā, ne tikai šajās pirmā stāva telpās. Līdz ar to ir noteiktas vēsturiskā notikuma vietas saglabājamās vērtības, kas ir gan vēsturiskais konteksts, gan notikumu raksturojoši un apliecinoši autentiski elementi. Un jā, šodien Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir pieņēmusi lēmumu visu ēku pasludināt par valsts nozīmes vēsturiska notikumu vietu."

Lai ieraksti pieminekļu sarakstā nedublētos, piemineklis Nr.7962 "Īres nams ar veikaliem" ir izslēgts no vietējās nozīmes arhitektūras pieminekļu saraksta.

KONTEKSTS:

Mūra ēka Rīgā, Brīvības ielā 61, kas pazīstama gan kā Stūra māja, gan Tetera nams,  ir valstiskas nozīmes īpašums, tomēr valsts funkciju nodrošināšanai nav nepieciešams. Tāpēc VNĪ pērn rīkoja vairākas izsoles, paredzot iespēju šo vēsturisko ēku uz tuvākajiem 30 gadiem nodot privātā nomnieka rokās, saglabājot to valsts īpašumā. Taču tas neizdevās.

Tāpēc, apzinot potenciālos lietotājus no publiskā sektora, privātos nomniekus un investorus, VNĪ lēma ēku pārdot, saglabājot vietu muzejam un iegūto naudu ieguldot valstij nepieciešamo objektu attīstībā. Sākotnēji šādas izsoles sākuma cena bija 4 247 000 eiro.

Novembrī Nacionālā apvienība publiski informēja par priekšlikumu apturēt Stūra mājas izsoli un visai ēkai piešķirt īpašu statusu. Pēc šāda aicinājuma valsts AS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) apturējusi tās pārvaldībā esošās Stūra mājas izsoli līdz nozares lēmumam par tālāko rīcību. 30. novembrī par lēmumu pārtraukt izsoli panākta vienošanās arī valdību veidojošo partiju koalīcijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti