Kultūras ziņas

"Nekas mūs neapturēs". Viedokļi pēc pirmizrādes

Kultūras ziņas

"Ohh" – dramaturga Jāņa Baloža debija režijā

Nav valsts garantiju, nav Luvras izstādes

Muzeji pieprasa valsts garantijas izstāžu apdrošināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības valstīm, kurā, rīkojot ārzemju mākslas vērtību izstādes un ievedot eksponātus no citām valstīm, valsts to drošību negarantē. To dara apdrošināšanas firmas. Tā rezultātā Latvijā, atšķirībā no mūsu kaimiņvalstīm Igaunijas un Lietuvas, nav notikušas un arī nākotnē var nenotikt vērtīgas Eiropas muzeju izstādes.

Mākslas muzejā “Rīgas birža” klasiskās glezniecības cienītājiem šobrīd ir reta iespēja redzēt vairākus desmitus krievu klasiķa Ivana Aivazovska darbu. Tomēr reti kurš zina, ka šādu darbu eksponēšanai Latvijā no kāda cita Eiropas muzeja lielākā daļa līdzekļu aiziet apdrošinātājiem. Citās Eiropas valstīs ārvalstu kolekciju uzņemšanu garantē valsts, un nauda šim mērķim netiek tērēta.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce atklāj -  muzejs apkopojis pēdējo piecu gadu datus un secinājis, ka apdrošinātājiem samaksāts tuvu pie 100 tūkstošiem.

Tā ir nauda, ko varētu lietot citu pozīciju segšanai.

2007. gadā Eiropas Savienības Padome izstrādāja rezolūciju par Eiropas kultūras plānu, kurā iekļauti arī kolekciju mobilitātes jautājumi. Tie paredz, ka dalībvalstīm, kurām nav tiesību akta par valsts garantiju sistēmu, ieteikts apsvērt tādas ieviešanu.

Šādu garantiju var saņemt akreditētie muzeji, rīkojot starptautiskas izstādes. Tas darbojas 22 Eiropas valstīs, starp kurām Latvijas nav. Un kaut arī mūsu muzejiem ir atbilstoši kvalitātes standarti, ārzemju kolekciju vedējiem būtisks faktors ir valsts garants.

Mākslas muzeja “Rīgas Birža” vadītāja Daiga Upeniece stāsta, ka šī iemesla dēļ Latvija zaudējusi daudz iespēju atvest uz Rīgu dažādas labas izstādes.

Māra Lāce uzsver – muzejs jau kopš 2009. gada cenšas šim jautājumam pievērst Kultūras ministrijas uzmanību, taču process “tālākajos lemšanas posmos” esot apstājies.

Vēl viens mēģinājums pievērst likumdevēju uzmanību šim jautājumam bija 8. oktobrī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē. Tā noslēdzās ar solījumiem šo jautājumu risināt.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītājs Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”) sola rast iespēju, kā situāciju atrisināt un atklāj, ka ir sazinājies ar Finanšu ministriju un pieprasījis dokumentus, ka attiecas uz lēmumu pieņemšanu šajā jomā.

Ašeradens piebilst, ka konkrētākas atbildes uz šiem jautājumiem būs zināmas vēl šoruden.

Daiga Upeniece uzsver – jautājums tieši šobrīd aktualizējies, jo muzejam ir iespēja veidot izstādi no Luvras muzeja kolekcijas. Upeniece ir pārliecināta, ka šādai izstādei būtu skatītāju interese, taču nesakārtotā likumdošana valstī apdraud izstādes sagatavošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti