Kultūras ziņas

Daugavpils teātris sezonu uzsāk ar "Raudupieti"

Kultūras ziņas

Festivālu "Homo Novus" atklāj koku balsis

Valsts kultūrkapitāla fondam – 20!

Kultūrkapitāla fonds 20 gadu laikā piešķīris vairāk nekā 132 miljonus eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirms 20 gadiem savu darbību uzsāka Valsts kultūrkapitāla fonds. Bez tā finansējuma nav iedomājama lielākā daļa mākslas, literatūras, kino un citu nozaru radošo procesu. Kopumā savas darbības laikā kultūras notikumiem fonds ir piešķīris vairāk nekā 132 miljonus eiro.    

Ik gadu Valsts kultūrkapitāla fonds atbalsta aptuveni 2,5 tūkstošus projektu. Savas pastāvēšanas 20 gadu laikā to skaits dažādās programmās sasniedz 50 000. Turklāt fonds finansējis vairāk nekā piecus tūkstošus radošo braucienu un piešķīris 545 mūža stipendijas. Kopumā tie ir vairāk nekā 132 miljoni eiro. Tā piektdien preses konferencē paziņoja fonda direktors Edgars Vērpe.

Visvairāk atbalstīto projektu sarakstā ir vizuālās mākslas nozarē, turpat arī ir mūzika un deja. Tomēr līderpozīcijas ieņem kultūras mantojuma joma. 20 gadu laikā tajā atbalstīti vairāk nekā pieci ar pusi tūkstoši projektu. 

Pašlaik finansējumu piešķir 20 procentu apmērā no iesniegtā projekta izmaksām. Šogad Kultūrkapitāla fonda budžets pārsniedz 10 miljonus eiro.

Tieši fonda jubilejas nedēļā valdība atbalstīja tā finansējuma maiņu. Kultūrpolitikas eksperti to vērtē kā pozitīvu. Līdz šim tam tika izmantotas dotācijas no kopējiem valsts budžeta ieņēmumiem un par tām lēma deputāti, bet tagad finansējuma apmērs būs piemērots procentuāliem ieņēmumiem no preču un pakalpojumu akcīzes nodokļiem.   

Ja šī vai nākamā Saeima akceptēs minētos likuma grozījumus, tie stāsies spēkā ar 2022.gadu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti