Kultūras ziņas

Piektais Alfrēda Kalniņa solodziesmu koncerts

Kultūras ziņas

Margaritai Vilcānei – 80

Kuldīgā restaurē unikālu sīkrūšu logu

Kuldīgā restaurē unikālu sīkrūšu logu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kuldīgas vecpilsētā īpaša vērtība ir logiem, tāpēc to restaurācijai un saglabāšanai autentiskajā izskatā tiek pievērsta pastiprināta uzmanība. Šobrīd Kuldīgas Restaurācijas centrā nokļuvis unikāls sīkrūšu logs, kas pamazām atgūst savu sākotnējo izskatu. Vienlaikus rūpēs par sabiedrības izglītošanu centra darbinieki atbilstoši šim laikam radījuši ziemas pastaigu spēli ģimenei “Atver lodziņ`”.

Kuldīgas Restaurācijas centra restauratora Mihaila Sivuhina roku aprūpētas tiek 132 rūtis, kas veido četrus logu rāmjus. Ar tik daudz rūtīm šis Kuldīgas vecpilsētā ir vienīgais objekts. Tas nācis no ēkas, kas būvēta 1879. gadā kā guļbūve, pēc neilga laika tā pārveidota neoklasicisma stilā, savukārt sīkrūšu logi ēkas gala fasādei piebūvētajā kāpņu telpā nokļuva 20. gadsimta sākumā. Otru šādu ēku Kuldīgā neatrast.

Katra rūts tiek izstiklota un samarķēta, lai laikietilpīgajā restaurācijas procesā nekas nesajuktu.

“Uz šo logu te vajag pacietības vairāk, visas tās smalkās rūtiņas, katru izstiklot, salabot, saprotezēt. Ir varbūt logu vērtnes, kur ir vairāk jāprotezē, bet te arī nebija maz, te bija nopuvušas visas tapas, un tās [jataisa] pa jaunu un mazie gabaliņi, kas visi ir saprotezēti,” skaidro restaurators Mihails Sivuhins.

Kuldīgā ir dažāds atbalsts vecpilsētas ēku glābšanai. Ir programma, kurā pašvaldība sedz 50% no restaurācijas izmaksām ēkas īpašniekam, ir logu akcijas, kurā savus logus ar restaurācijas centra atbalstu atjauno īpašnieki ar savām rokām, arī pats centrs uzrauga unikālākos objektus, kuriem nepieciešama glābšana, un uzņemas to restaurāciju. Tā tas bijis arī ar šo sīkrūšu logu.

Viens no svarīgiem Kuldīgas Restaurācijas centra uzdevumiem ir arī sabiedrības izglītošana par vecpilsētas vērtībām. Tā kā šobrīd tikšanās klātienē ir liegtas, centrs izveidojis ziemas pastaigu spēli “Atver lodziņ’”, kas piemērota ģimenēm ar bērniem. Kamēr 13 objektos, kas sagatavoti spēlei, bērni meklēs burtus, lai atminētu vārdu, vecāki varēs uzzināt daudz jauna par dažādiem logiem – vecākajiem, lielākajiem, virsgaismas, frontona un verandu logiem. Spēles nosacījumi atrodami centra “Facebook” lapā.

Spēle sāksies 22. decembrī un ilgs līdz 6. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti