Kuldīgā atklās Ēvalda Valtera pieminekli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

1.aprīlī plkst. 14 Kuldīgas Rātslaukumā svinīgi tiks atklāts piemineklis aktierim un sabiedriskajam darbiniekam Ēvaldam Valteram.

Piemineklis Kuldīgas apkaimē dzimušajam aktierim tiks atklāts viņa 122.dzimšanas dienas priekšvakarā. Kā jau vēstīts, pieminekļa autors tēlnieks Ojārs Mikāns savam darbam piešķīris nosaukumu "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru" un izvēlējies aktieri attēlot reālistiski, veidot pieminekli draudzīgu, vienkāršu, bet vienlaikus cēlu - viņš izlēmis slaveno aktieri "nosēdināt" pie galdiņa, lai arī vietējie iedzīvotāji un tūristi varētu tur apsēsties un iedzert tēju. Piemineklis atveidots bronzā.

"Mūsu slavenā novadnieka Ēvalda Valtera piemineklis būs ļoti cilvēcīgs, tuvs savai būtībai. Jūtams, ka Oskars Mikāns ir ļoti rūpīgi, dziļi izpētījis, kāds aktieris un mākslinieks bijis dzīvē, izskatījis daudz fotoattēlu. Jau šobrīd skaidrs, ka gribēsies piesēst blakus Ēvaldam Valteram un iedzert tēju," ar savām sajūtām dalījās Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ("Kuldīgas novadam").

Pagājušajā gadā Kuldīgas novada pašvaldība izsludināja metu konkursu par Ēvalda Valtera pieminekļa izveidi Kuldīgas vecpilsētā. Paralēli konkursa žūrijas darbam norisinājās arī sabiedrības viedokļa noskaidrošana. Mikāna darbs "Tējas tase kopā ar Ēvaldu Valteru" ieguva gan vislielākās kuldīdznieku simpātijas, gan atzinīgu žūrijas vērtējumu. Kuldīgas pašvaldība cer, ka jaunais vides objekts pie nesen restaurētā vecā rātsnama Baznīcas ielā 5 piesaistīs daudz tūristu.

Pieminekļa izveidei Kuldīgas pašvaldība saņēma finansējumu no valsts budžeta. Savu deputāta kvotu 20 000 eiro apmērā šim mērķim atvēlēja Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa. Tikpat lielu summu pieminekļa izveidei ieguldīja arī Kuldīgas novada pašvaldība.

Ēvalds Valters bija latviešu strēlnieks, aktieris un literāts, Latviešu strēlnieku apvienības goda priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis. Valters dzimis 1894.gada 2.aprīlī Planīcas "Egleniekos", tagadējā Kuldīgas novada Kurmāles pagastā, miris 1994.gada 26.septembrī Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti