Kreisuma idejai kultūrā veltītā konferencē - pētnieki arī no Kanādas un Brazīlijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" piektdien, 6.martā, sāksies starptautiska zinātniskā konference "Kreisuma ideja kultūrā. Parole - Asja".

Par Asju sauca latviešu teātra režisori Annu Lācis, kura bijusi cieši saistīta ar Eiropas un Krievijas modernā teātra un filozofiskās domas ietekmīgākajiem pārstāvjiem. Līdzās lasījumiem par Annas Lāces fenomenu un kreisuma ideju pasaulē un Latvijā uzmanība tiks pievērsta arī viņas dzīvē nozīmīgajiem vīriešiem - filozofam Valteram Benjaminam un dramaturgam Bertoldam Brehtam.

Konferenci papildinās Brehta lugas "Kuražas māte un viņas bērni" iestudējums, filmas par Annu Lācis un viņas mazmeitu - teātra režisori Māru Ķimeli, kā arī piemiņas plāksnes atklāšana Valteram Benjaminam un izstāde Valmieras drāmas teātrī, kur Anna Lācis vairākus gadus bija galvenā režisore.

Kā Latvijas Radio norāda Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja Inga Pērkone-Redoviča, ideja veltīt konferenci Latvijā maz pētītajai Annai Lācis bijusi jau sen.

"Tomēr daudz svarīgāka šajā gadījumā ir nevis pašas Annas Lācis personība, bet visa šī kreisuma ideja, kas 20.gadsimtā ir bijusi ārkārtīgi aktuāla pasaules māksliniekiem, filozofiem un domātājiem. Manuprāt, Latvijā [šī tēma] ir pārlieku maz diskutēta," norāda Inga Pērkone-Redoviča.

"Interesi tieši par šo kreisuma ideju un plašāk par mākslas un politikas saistību parādīja atsaucība šai konferencei, kas bija necerēti liela. Mums ir pētnieki no Vācijas, no Itālijas, bet tālākie punkti ir Kanāda un Brazīlija, kas mums pašiem bija ārkārtīgi liels pārsteigums. Profesore Sjūzena Ingrema no Kanādas jau visai sen ir pazīstama kā starptautiski atzīta Eiropas kultūras pētniece un ir pētījusi arī Annu Lācis, bet, kas mums bija pārsteigums, no Brazīlijas brauc Ligija Kortesa, doktorante Sanpaulu universitātē, kura raksta promocijas darbu par Annu Lācis. Tas mums ir apliecinājums, cik varbūt paši maz domājam par savu pagātni," par konferenci stāsta Inga Pērkone-Redoviča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti