Jaunā Rīgas teātra ēkas pārbūvi sola pabeigt 2022. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izvēloties saudzīgākas metodes nekā iepriekš, jaunā būvnieka vadībā Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas teritorijā atsākušies pāļu iestrādes darbi. Septembra pirmajā pusē ar darbu norisi tika iepazīstināti teātra darbinieki, kuri saņēma solījumu, ka mājās varēs atgriezties 2022. gada rudenī. Tas, ka būvdarbi tiks pabeigti divu gadu laikā, 10. septembrī tika solīts arī preses pārstāvjiem.

Pret drošību Jaunā Rīgas teātra vēsturiskās ēkas būvlaukumā izturas ļoti nopietni. Papildus ķiverēm apmeklētājiem izsniedz aizsargbrilles un jāpārvelk arī drošāki apavi. Pēc gandrīz divu gadu ilga klusuma, tiesvedībām un līguma laušanas Lāčplēša ielā 25 atsākušies būvdarbi. Kopš jūlija būvlaukums nodots jaunajam būvniekam – pilnsabiedrībai “SBSC”, ar ko “Valsts nekustamie īpašumi” pavasarī parakstīja gandrīz 30 miljonus eiro vērto līgumu.

“Pa šo laiku esam paspējuši pārprojektēt dziļos pamatus, izvēloties pavisam citu tehnoloģiju, lai būtu saudzīgāk pret apkārtējām ēkām, un dziļo pamatu izbūvi – vai šajā gadījumā tā ir grunts stabilizācija – mēs esam uzsākuši, kopš otrdienas rīta,” stāstīja pilnsabiedrības “SBSC” projekta vadītājs Jānis Kreicburgs. “To angliski sauc par “deep soil mixing” – tā ir specifiska tehnoloģija. Katrs apmēram zina, kāds mājsaimniecībā izskatās mikseris, ar ko putojam mīklu vai olu, bet paralēli no šī miksera nāk ārā cementa-ūdens suspensija, kas esošo grunti samaisa ar šo suspensiju un esošā grunts kļūst par pildvielu betonam, un veidojas pazemes kolonnas, kuras principā varētu saukt arī par pāļiem.”

Kreicburgs uzsvēra:

“Mēs ļoti gribētu no tā – tas vairāk saistīts ar tādu ažiotāžu, kas bija par problēmu ar iepriekšējo būvnieku, – mēs gribētu to atstāt pagātnē, sākt no baltas lapas un veidot savas attiecības ar kaimiņiem, pasūtītāju un sabiedrību.

Pretējā gadījumā, ja tas velkas līdzi, tad mums nav pietiekami enerģijas, lai būvētu. Jānodarbojas ar taisnošanos vai skaidrošanu. Mēs esam atnākuši šeit strādāt un teātri uzbūvēt.”

Nepārtraukti tikšot arī monitorētas vibrācijas apkārtējo ēku sienās. Plaisas kaimiņu mājās bija arī iemesls, kāpēc iepriekš teātra rekonstrukciju pārtrauca un kas arī izraisīja domstarpību ķēdi starp “Valsts nekustamajiem īpašumiem” un iepriekšējo būvnieku – pilnsabiedrību “ReRe būve 1”.

Iepriekšējais būvnieks arī sedz kompensācijas cietušo blakus māju īpašniekiem. Pagaidām gan vienošanās noslēgta vien ar dažiem.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” pārstāvis Jānis Ivanovskis-Pigits stāstīja: “Ja es pareizi atceros – bija 16 dzīvokļi, kur bija šīs pretenzijas. Pieci piekrita un daļa no tiem, kas nepiekrita, viņi neatbildēja uz šīm vēstulēm, mēs tagad plānojam drīzumā nosūtīt atkārtoti viņiem. Kādu apstākļu dēļ viņi nav atbildējuši, man ir grūti komentēt. Un vēl no tiem atlikušajiem daļa ir gatava sarunām, viņi uzskata, ka kompensācijas apmērs nav pietiekams. Esam atvērti, gatavi sēsties pie viena galda un vienoties par šīm lietām. Un ir daļa, kas ir pateikuši, ka viņi grib sagaidīt šī būvniecības procesa beigas, jo viņi uzskata, ka viņiem varbūt vēl kaut kādas kosmētiskas plaisas var parādīties, un tad beigās par to vienoties.”

Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcija pēc arhitektes Zaigas Gailes biroja izstrādātā projekta būvniekiem jāpaveic divu gadu laikā.

“Mēs ļoti mērķtiecīgi iesim uz to, lai pabeigtu laikā, mēs esam piesaistījuši ļoti profesionālu komandu, tā ir strādājusi kopā arī iepriekšējos objektos,” norādīja Jānis Kreicburgs.

“Tas nebūs vienkārši, bet mēs uz to ejam, un es domāju, ka tas ir izpildāms pie nosacījuma, ka puses spēj kopīgi risināt problēmas, kuras noteikti būs.”

Savukārt VNĪ pārstāvis Ivanovskis-Pigits uzsvēra: “Mēs ar pilnu atbildību sekosim tam līdzi, lai projekts tiktu īstenots droši, atbilstošā kvalitātē un JRT jau jaunajās telpās darbu varētu uzsākt 2022. gada rudenī.”

Lai projektu varētu pabeigt noteiktajos termiņos, ziemā nebūšot tehnoloģiskā pārtraukuma, un pēc tam, kad pabeigs pāļu iestrādes darbus, celtnieki plāno sākt būvēt pagrabstāvu. Darbi pavisam drīz gaidāmi arī pašā teātra ēkā. 

KONTEKSTS:

Jaunā Rīgas teātra būvlaukumu darbu turpināšanai jūlijā nodeva apvienībai "SBSC". Darbi tika apturēti 2018. gada beigās, jo parādījās plaisas blakus esošajās mājās. Pērn jūlija beigās pasūtītājs – "Valsts nekustamie īpašumi" – līgumu ar būvnieku – pilnsabiedrību “RERE būve 1” lauza, tam sekoja tiesāšanās par līgumu, bet gada beigās panākts mierizlīgums. Pārbūves projekta autore Zaiga Gaile jau vairākkārt norādījusi uz gausajiem projekta attīstības tempiem.

Vēlāk jaunā iepirkumā JRT pārbūvei par saimnieciski izdevīgāko tika atzīts piegādātāju apvienības "SBSC" piedāvājums ar piedāvāto līguma summu – 29,9 miljoni eiro, par ko noslēgts līgums. Līguma summā iekļauti būvdarbu un projektēšanas risinājumi papildu drošībai, būvju informācijas modelēšanas (BIM) tehnoloģiju izmantošana, autoruzraudzība un ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem par kopējo summu 22 miljoni eiro, kā arī teātrim nepieciešamais tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētās mēbeles par kopējo summu 7,9 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti