Dienas ziņas

Kalsnavā – "Raganu slotu balle"

Dienas ziņas

Konservatīvie uzvar Lietuvas Seima vēlēšanu 1. kārtā

Inovatīva izstāde "Kur zeme tā" Kuldīgā

Izstāde «Kur zeme tā» inovatīvi stāsta par Ziedoņa «Kurzemīti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā šodien, piecdesmit gadus pēc Imanta Ziedoņa darba “Kurzemīte” nākšanas klajā, pastāstīt par Kurzemi un tās cilvēkiem, nepazaudējot Ziedoņa pasaules redzējumu un meklējumus? Imanta Ziedoņa muzejs un “Kartupeļu lauka radio” Kuldīgas novada muzejā izveidojis izstādi un nepieredzēta formāta žurnālu “Kur zeme tā”, inovatīvi parādot dažādas šajā grāmatā atrodamās idejas.

Ekspozīcija “Kur zeme tā” Kuldīgas novada muzejā piedzīvojama trīs telpās – reizē vienotās un atšķirīgās. Vienā no tām – kartupelis – no pirmajiem soļiem pasaulē un Latvijas teritorijā līdz Imanta Ziedoņa “Kurzemītes” notikumiem un šodienas kulturālo kartupeļu laukam Kuldīgā. Šobrīd pat neticami šķiet, ka arī kartupelim kā jaunam produktam savulaik bija jāsastopas ar cilvēku naidu – Vācijā un citās valstīs pat tika dibinātas “Kartupeļu noliegšanas biedrības”, jo uzskatīja, ka kartupeļu ēšana izraisa plānprātību. Bet Imants Ziedonis Kurzemes iepazīšanu sāk ar kartupeļu talku. Un turpina izzināt ne tikai vietu, bet arī cilvēkus – personības. Un cilvēkiem veltīta nākamā telpa – šodienas personībām un individualitātēm, kas satikti, vasarā apceļojot Kurzemi.

"Lasot šo darbu, sapratām, ka varam iedvesmoties, bet ir jārunā citos terminos, citā valodā, nekā Imants to darīja toreiz," norāda radiožurnāla “Kur zeme tā” redaktors un izstādes tekstu autors Toms Treibergs.

Satikto cilvēku stāsti vienuviet apkopoti “Kartupeļu lauka radio” radītājā multimediālā izdevumā “Radiožurnāls. Kur zeme tā”. Paralēli mēs šos cilvēkus arī saklausām un ieraugām. Viens no satiktajiem cilvēkiem bija mākslinieks Ojārs Arvīds Feldbergs.

"Mani ļoti uzrunā šī akcija kā kopums, kas ir radoša, ar dziļu domu, veido šo kultūras augsni," uzsver mākslinieks Ojārs Arvīds Feldbergs.

"Mākslas dabam ir jābūt atvērtam, arī literāram, ja to vairs nevar interpretēt, kā savulaik Rainis teicis – tā un citādi nevar, tad tas ir beigts darbs. Ziedonim paveicies, viņam ir vesela komanda, kas neļauj viņu nogalināt, bet ir izdzīvojams un dzīvs," skaidro filozofs Ģirts Jankovskis.

Arī jaunos māksliniekus grāmata “Kurzemīte” iedvesmojusi radīt – tas ir trešais ekspozīcijas stūrakmens. Izstādi Ziedoņa muzejs un “Kartupeļu lauka radio” radījis ar vairāku fondu un institūciju atbalstu. Tā Kuldīgas novada muzejā aplūkojama līdz 22. novembrim. Līdzīgu ekspedīciju komanda plāno rīkot nākamvasar Vidzemē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti