Izsludināta pieteikšanās UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, dažādas institūcijas un uzņēmumi līdz 30.jūnijam var pieteikt izcilus Latvijas kultūras un dabas pieminekļus iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.

UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts ir Latvijas izcilāko kultūras un dabas pieminekļu veidota izlase, ko nākotnē ir iespējams nominēt starptautiskajam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam. Savukārt UNESCO Pasaules mantojuma saraksts ietver unikālas un autentiskas mantojuma vietas, kam piemīt universāla nozīmē cilvēces un mūsu planētas dabas procesu attīstības vēsturē. Pašlaik starptautiskajā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļautas 1007 kultūras un dabas mantojuma vietas visā pasaulē.

Kā norāda UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāvji, UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts ir uzskatāms par kvalitātes zīmi, kas pierāda, ka tajā iekļautās kultūras un dabas vērtības pilnībā vai daļēji atbilst UNESCO Konvencijā par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību noteiktajiem kritērijiem. Iekļaušana nacionālā līmeņa sarakstā ir obligāts priekšnosacījums nominācijas tālākai virzībai uz starptautisko UNESCO Pasaules mantojuma sarakstu. Vienlaikus atrašanās nacionālajā sarakstā uzliek par pienākumu mantojuma vietas pārvaldītājiem ieviest un īstenot mantojuma saglabāšanā, aizsardzībā un veicināšanā starptautiskos labās prakses standartus.

"Pašlaik UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā atrodas tādas mantojuma vietas kā Grobiņas arheoloģiskais ansamblis, Daugavas loki un Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā. Tās kopš iekļaušanas brīža ir būtiski uzlabojušas mantojuma pārvaldību, piesaistījušas investīcijas tā saglabāšanai un attīstībai, kā arī veicinājušas mūsdienīgu mantojuma interpretāciju un komunikāciju ar vietēju kopienu, kas ir atbildīga par mantojuma aizsardzību un nodošanu nākamajām paaudzēm," stāsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāres pienākumu izpildītāja Baiba Moļņika.

Nominācijas UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam var iesniegt jebkura juridiska persona, aizpildot nominācijas pieteikuma veidlapu un iesniedzot citus ar to saistītos dokumentus UNESCO Latvijas Nacionālajai komisijai līdz šī gada 30.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti