Iznākusi Lībiešu kultūras centra 20.jubilejai veltīta grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

 

2014. gada aprīlī Lībiešu kultūras centrs “Līvõ Kultūr sidām”, svinot divdesmit darbības gadus, laidis klajā grāmatu "Aprobežosimies ar maksimumu".

Viens no grāmatas izdevējiem un Lībiešu kultūras centra aktīvistiem filologs Valts Ernštreits atzīst, ka laiks, kad tika skaitīti pēdējie senajai tautai piederīgie, ir pagājis – mūsdienu lībiešu kultūra saskaras ar tiem pašiem jautājumiem, kādus aplūko citas 21. gadsimta etniskās kultūras.

Sākotnēji daudzas ar lībiešu kultūras popularizēšanu saistītas idejas bijušas utopiskas, izpratne par lībiešiem - romantizēta, tādēļ centra uzdevumu pamatā bija palīdzēt cilvēkiem saskatīt lībisko latviskajā, veicināt lībiešu kultūras un valodas izpratni un atklāt tās nozīmi latviešu kultūras attīstībā. 

Divdesmit gadu laikā ir paveikts ļoti daudz –, sākot ar grozījumiem valsts kultūras politikas nostādnēs, valodas nometnēm un kultūras dienu organizēšanas, līdz pat vārdnīcu un krājumu izdošanai.

Jubilejas izdevumā "Aprobežosimies ar maksimumu" aplūkojama kultūras centra darbība un ikdiena, kā arī lībiešu aktivitātes dažādu plašsaziņas līdzekļu publikācijās, dokumentos un fotogrāfijās. Grāmatu papildina “Līvõ Kultūr sidām” hronoloģija, avotu saraksts un ar lībiešu kultūru saistītu personu rādītājs.

Saukli "Aprobežosimies ar maksimumu!" biedrības dalībnieki dēvē par savu moto. Intervijā raidījumam “Kultūras Rondo” žurnāliste Gundega Blumberga stāsta, ka, ņemot vērā nelielo aktīvistu skaitu, citāda attieksme nav iespējama. 

Saņemtās atzinības, paveikto darbu daudzums un cilvēku informētība pierāda, ka lībiešu kultūras centra darbība nes pozitīvus rezultātus.

Cilvēki aizvien biežāk saka: “Es esmu kas vairāk kā ierindas latvietis, es esmu no lībiešiem!” Lībiskums atdzimst, tas kļūst par vērtību,” pauž Gundega Blumberga. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Biedrība “Līvõ Kultūr sidām” dibināta 1994. gadā. Līdz pat šodienai tā darbojas četru cilvēku - žurnālistes Gundegas Blumbergas, etnogrāfes Renātes Blumbergas, mākslinieces Baibas Dambergas un filologa Valta Ernštreita – sastāvā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti