Līksnas aktīvo sieviešu apvienība viesmīlības festivālā Latgalē cienās ar štovētiem kāpostiem un baznīckunga cepumiem

Daugavpils Vienības laukumā sestdien, 29. jūlijā, varēs izgaršot, sajust, izbaudīt un atklāt Latgali. Jau no pulksten 10 rītā Vienības laukumā risināsies Latgales viesmīlības, kultūras un tradīciju festivāls "Gostūs Latgolā". Festivāla laikā notiks Daugavpils nacionālo biedrību un kaimiņu novadu saimnieču kulinārās meistarklases, Latgales mājražotāju tirdziņš, amatnieku radošās darbnīcas un muzikāli priekšnesumi. Ienest pilsētā lauku garšu sajūtas un vienkāršo Latgales lauku virtuves vienkāršību šodien festivālā plāno Augšdaugavas novada Līksnas pagasta aktīvo sieviešu apvienība "Saules taka". Tā šīm sievām, kuras kopā aktīvi darbojas jau gandrīz divus gadu desmitus, būs pirmā gastronomiskā meistarklase pilsētā.

Līksnas aktīvo sieviešu apvienība viesmīlības festivālā Latgalē cienās ar štovētiem kāpostiem un baznīckunga cepumiem
00:00 / 04:26
Lejuplādēt

Augšdaugavas novada Līksnas pagasta aktīvo sieviešu apvienības "Saules taka" dalībnieces sastopu lapenē, griežot salātus, mizojot dārzeņus, cepot un sautējot. Un tas notiek vēl dažas dienas pirms Daugavpils festivāla "Gostūs Latgolā".

Līksnas sievas gatavojas festivālam "Gostūs Latgolā" Daugavpilī
Līksnas sievas gatavojas festivālam "Gostūs Latgolā" Daugavpilī

Apvienības vadītāja Marija Vingre sacīja, ka dalībniecēm ļoti patīk uzņemt ciemiņus.

"Mēs, "Saules taka", darbojamies jau 18 gadus, un pa šiem gadiem pie mums ir bijis ļoti daudz ciemiņu, ārzemnieku un vietējo," atklāja Vingre, skaidri izprotot, kur slēpjas latgaliešu viesmīlības atslēga. "Mēs jau izmēģinājām, pirms tam mūsu Līksnas parkā bija pasākums "Mājas kafejnīca". Tad mēs te cienājām ar saviem ēdieniem visus apmeklētājus, un mēs pat nedomājām, ka būs tik liela piekrišana. Paši bijām pārsteigti! Latgalieši jau tādi vienkārši, ļoti vienkārši, smaidīgi, draudzīgi, savā starpā draudzīgi, tā kā mūsu kolektīvs, piemēram.

Mēs esam ļoti gandarīti par labi padarīto darbu, par kopā būšanu. Mēs uz mājām arī atnākam ar savu enerģiju, prieku, tad arī ģimenei klājas labāk."

Šī nedēļa "Saules takas" dalībniecēm aizritējusi pie plīts, vienīgi vīri mājās esot neēduši.

"Saules takā" apvienojušās 12 Līksnas pagasta sievas, bet maltītes gatavošana notiek Birutas Ondzules īpašumā. Piedalīšanos festivālā "Gostūs Latgolā" Līksnas sievas uztver ar īpašu atbildību.

"Visu mūžu jau kaut kas ir darīts. Ja tu nevari vairs vienā kolektīvā, tad meklē alternatīvu citā kolektīvā. Tās ir visas kaimiņu sievas, te ir ļoti interesanti pasākumi visi. Kādreiz jau ir grūti gatavoties, citreiz esi pēc darba. Ne jau visi te pensionāri, ir arī strādājošās meitenes. Bet citreiz arī pēc darba tu vienalga ej un dari, jo tas ir enerģijas lādiņš, kā jebkurš kolektīvs. Kas dejo, kas dzied, bet mēs esam aktīvās sievietes," norādīja Ondzule.

"Saules taka" festivālā "Gostūs Latgolā" būs vienīgais kolektīvs, kas pārstāvēs laukus.

"Mums būs tas mājas ēdiens, visvienkāršākais, ko ikdienā mēs vairs tik bieži negatavojam.

Varbūt tas būs tas, kas saistīs cilvēkus, pagaršot to un atcerēties bērnības garšu."

Festivālā Daugavpilī dalībnieces gatavos sautētus kāpostiņus, paštaisītus kupātus un baznīckungu cepumus, par kuriem pašas saka – tik gardi, ka var pat pašu baznīckungu ciemos saukt, bet cepumu recepti patur intrigai. Galvenais ir sajūta, tā īstā Latgales garšas un viesmīlības sajūta, ko vēlas festivālā "Gostūs Latgolā" parādīt aktīvās Līksnas sievas.

"Saules takas" vadības groži šajā pasākumā uzticēti Valentīnai Korsiete. Viņa arī galvenā runas sieva.

"Es pati esmu no Sēlijas, no Viesītes. Atbraucot uz šejieni, es tik tiešām jutu šo Latgales viesmīlību daudz vairāk.

Mēs, sēļi, esam tādi nedaudz iegrožoti, ierobežoti mazliet tā, akurāt neizpaužam savas jūtas. Bet te ir atvērta dvēsele, viss notiek.

Tu vienmēr esi gaidīts, kaut nepazīstams, bet gaidīts," sajūtas festivālā raksturoja Korsiete.

"Man liekas, ka latgalieši nevar pārsteigt ar ēdienu dažādību, bet ar attieksmi pret to ēdienu un pret cilvēkiem," pauda Ondzule. "Ēdiens jau nekāds ekskluzīvs nebūs, mūsu ēdienkarte nav tik bagātīga, senlatviešiem jau tā virtuve bija ļoti parasta. Bet ne tikai ēdiens ir svarīgs."

Latgales viesmīlības, kultūras un tradīciju festivāls "Gostūs Latgolā" Daugavpils Vienības laukumā sestdien sāksies no desmitiem rītā un turpināsies līdz sešiem vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti