Vai zini?

Vai zini, kas ir melodeklamācija?

Vai zini?

Vai zini, kas noticis ar Anša Cīruļa pēdējo gadu darbiem?

Vai zini, kā radies termins "jazz hands" un ko tas nozīmē?

Vai zini, kā radies termins «jazz hands» un ko tas nozīmē?

Vai zini, kā radies termins "jazz hands" jeb "džeza rokas"? Man pašai kādreiz likās, ka tas ir spēlēšanas stila apzīmējums vai tikai tāds mūziķu jociņš, bet izrādās, ka "džeza rokām" ir pavisam nopietna un arī jauka nozīme.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Izrādās, ka šo terminu mēs lietojam pēc dejotāja un horeogrāfa Boba Fosa ierosmes – šim deju skatuves varonim bija savs izteikts stils, un tiek uzskatīts, ka viņš kājām gaisā apgrieza mūsdienu muzikālā teātra estētiku. Ieliekti ceļgali, saritināti pleci, punktētas roku kustības, pirkstu klikšķi un – "džeza rokas". Pastāv liela varbūtība, ka šī kustība nāk no Āfrikas deju tradīcijas – jātur rokas savam ķermenim priekšā ar uz āru atvērtām plaukstām, plaši jāizpleš pirksti un tie jākustina.

Visdrīzāk klasiskā koncerta apmeklētājam ar striktu etiķeti un labām uzvedības normām šķitīs, ka džeza koncertos cilvēki aplaudē, kur pagadās. Klasiskajā mūzikā pieņemts, ka aplausi ir lieki pat starp skaņdarba daļām, taču

džeza mūzikā etiķete paredz, ka ir normāli aplaudēt pat skaņdarba vidū – visbiežāk aplausi skan starp mūziķu solo, it īpaši, ja mūziķa sniegums auditorijai patīk. Daži mūziķi reizēm var ar nepatiku noskatīties uz auditoriju, ja pēc solo aplausi nav skanējuši – vai tad nesanāca vai nepatika?

Mēs zinām, ka pasaule ir pilna ar ļoti dažādiem cilvēkiem. Prieks, ka mūsdienās esam kļuvuši daudz vairāk iekļaujoši un koncertus tagad var apmeklēt ikviens – arī, piemēram, cilvēki ar Aspergera sindromu vai citiem autiskā spektra traucējumiem, sensoro jūtīgumu vai dzirdes problēmām. Šādiem cilvēkiem koncertpieredze var būt grūtāka – ir daudz kairinošu faktoru: spilgta gaisma, acu skatieni, smaržas vai negaidīti trokšņi, kas var izraisīt arī trauksmes vai panikas lēkmes. Taču savādāk viņi ne ar ko neatšķiras no citiem, un koncerta apmeklējums ir patīkama pieredze visiem – ja vien nav tik daudz sensoro kairinājumu vai nevēlamas maņu orgānu stimulācijas.

Te atgriežamies pie "jazz hands" jeb "džeza rokām" – izrādās, ka šo kustību pieņēma kā aplausu zīmi britu zīmju valodā! Un, ņemot vērā to, ka skaļi un negaidīti aplausi ir maņu orgānu kairinājums pat cilvēkiem bez autiskā spektra traucējumiem, Oksfordas universitātes studenti nolēmuši aplausus koncertos aizstāt ar "džeza roku" kustību.

Šo jauno tradīciju sauc arī par klusajiem aplausiem: Oksfordai sekoja arī Mančesteras universitāte un, cerams, sekos arī citas augstskolas un koncertvietas.

Aplausi vienmēr ir patīkami mūziķiem, kuri patiesi cenšas, taču, ja šī jaunā kustība palīdzēs neizraisīt liekas trauksmes vai panikas lēkmes apmeklētāju rindās, mūziķi var pacelt acis un pārliecināties, ka viņus ir uzmanīgi klausījušies.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti