Labrīt

Anda Čakša: Visi solījumi pedagogiem līdz šim ir izpildīti

Labrīt

Piedāvās jaunu programmu diasporai kapitāla investēšanai Latvijas uzņēmumos

Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā atklāj jaunu mākslas telpu "Studija"

Kaļķu ielas kvartālā Kuldīgā atklāj jaunu mākslas telpu «Studija»

Šajā nedēļas nogalē Kaļķu ielas kvartālā durvis vērs jauna mākslas telpa, kas nodēvēta par "Studiju". Tā kalpos par rezidenču un izstāžu vietu māksliniekiem, koncentrējoties uz starptautiska mēroga sadarbību. "Studiju" vadīs neatkarīga kuratore, kuldīdzniece Maija Rudovska, kurai ir 15 gadu pieredze starptautisku mākslas projektu īstenošanā. Mākslas telpu "Studija" atklās ar divu ASV dzīvojošu mākslinieku izstādi "Par pļavas ziediem un lauvas zobiem + Kontūru meditācijas".

Kaļķu ielas kvartāls nu jau vairāku gadu garumā padomju laiku darbnīcas pārvērš par vietu uzņēmējdarbībai, mākslai un mūzikai. Pašlaik šajā vietā atrodas jau gandrīz 20 dažādi uzņēmumi un konceptuāli projekti. Radošo vidi tagad papildinās mākslas telpa "Studija". Kaļķu ielas kvartāla viens no idejas autoriem Toms Egle ir gandarīts par sadarbību ar kuratori Maiju Rudovsku: "Mūs pārliecināja viņas ideja un vīzija, ceram, ka tas papildinās kopējo Kuldīgas mākslas, kultūras un izklaides klāstu. Cilvēki varēs saņemt arī kaut ko savādāku. Mēs ļoti sargājam vecpilsētu. Manuprāt, tas ir ļoti iederīgi Kuldīgai."

Maija Rudovska un mākslas telpa "Studija"
Maija Rudovska un mākslas telpa "Studija"

Jaunajai mākslas telpai "Studija" atvēlēti aptuveni 80 kvadrātmetri no industriālās teritorijas, kam raksturīgs betona sienu un pārsegumu interjers. Jau šonedēļ telpa vērs savas durvis. Idejas autore ir dzimusi kuldīdzniece – Maija Rudovska, kura 15 gadus strādā kā neatkarīga kuratore laikmetīgās mākslas pasaulē ar dažāda veida mākslas medijiem. Pati šobrīd studē Igaunijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā. Maija Rudovska stāsta par studijas ideju Kuldīgā: "Pandēmijas laikā es sāku strādāt ar Kuldīgas mākslinieku rezidenci; viens no tādiem projektiem, kas jau ir novērtēts, ir Kuldīgas novada rezidence radošiem autoriem, tā notiks arī šogad, bet man ir radusies iespēja attīstīt savu projektu Kaļķu ielas kvartālā. Esmu to nosaukusi par "Studiju" tāpēc, ka telpa kalpos, funkcionēs kā studija, kā rezidence māksliniekiem, bet arī citiem radošiem cilvēkiem, tā nebūs tikai vizuālā māksla. Ar domu, ka šeit var ilgstošāk strādāt, radīt savus darbus, vietējie cilvēki var apskatīties, ir publiskas aktivitāte, lekcijas, vorkšopi un tamlīdzīgi."

Līdz jūnija beigām mākslas telpā "Studija" būs skatāma divu mākslinieku no ASV Kristinas Molinas un Džonatana Traviesas izstāde "Par pļavas ziediem un lauvas zobiem + Kontūru meditācijas". Mākslinieki ir no ASV dienvidiem, šobrīd dzīvo Ņūorleānā un bieži sadarbojas, veidojot izstādes par izzūdošām ainavām. Viņu mākslas galvenie mediji ir foto un video. Džonatans Traviesa pētījis dzintara rašanos, meklējot līdz pat ledus laikmetam sasaisti ar Latvijas upēm, kas ieplūst Baltijas jūrā. Dzintars atspoguļosies darbos, kur izmantots tekstils un fotogrāfijas. Traviesa ir gandarīts par iespēju būt Kuldīgā un atklāt mākslas telpu: "Kuldīga ir sena pilsēta ar savu īpašo vēsturi. Es redzu šo dziļo cieņu pret vērtībām, bet te ienāk arī jaunas vēsmas. Kaļķu kvartāls tam ir labs piemērs. Respektējam vēsturisko slāni, bet iepazīstinām ar kaut ko jaunu;  mēs ļoti novērtējam to un esam pagodināti, ka varam ar savu klātbūtni atklāt šo telpu."

Māksliniece Kristina Molina uzturēšanās laikā Latvijā sadarbojusies ar vietējiem ekspertiem augu zinātnes jomā, piemēram, ķīmiķiem, etnobotāniķiem un herbālistiem. Viņa radījusi videodarbu sēriju par augu ārstnieciskajām un maģiskajām īpašībām. Kuldīgā būs skatāmas audio un video instalācijas, kā arī kolāžu darbi.

"Kad es pirmo reizi biju Latvijā, es iemīlējos šajā zemē, tāpēc pieteicos Fulbraita stipendijai, lai varētu braukt atpakaļ, un tagad varu būt šeit," stāsta Molina. "Padziļināti veicu savus pētījumus, kas ir veltīti augiem, pievēršot uzmanību arī vietējo augu pasaulei. Šajā laikā es pasniedzu arī Latvijas Mākslas akadēmijā programmā "Kustība. Attēls. Skaņa"."

Vasarā jaunajā mākslas telpā notiks arī citi pasākumi, turpina Maija Rudovska: "Būs viens jauns arhitekts, kurš šeit brauks un strādās. Augustā būs starptautiska mākslas terapijas rezidence. Fokuss ir uz starptautisku sadarbību, taču neatstājot novārtā arī vietējos, vēršot uzmanību tieši uz sadarbību."

Kaļķu ielas kvartāla mākslas telpa "Studija" būs ilgtermiņa projekts un darbosies ne tikai vasaras laikā, programma plānota visa gada garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti