«Kaķu nama» kultūrvēsturiskā vērtība pēc ugunsgrēka nav apdraudēta

Kultūrvēsturiski vērtīgā ēka Rīgā, Meistaru ielā 10, pazīstama kā "Kaķu nams", pēc 30. janvārī notikušā ugunsgrēka nav apdraudēta un kopumā ugunsgrēkā nodarītie bojājumi nav būtiski ietekmējuši ēkā saglabājamās vērtības, kas ir ēkas apjoms, fasāžu arhitektūra un iekšējā apdare, īpaši izceļot vitrāžas kāpņu telpās, secināts Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes veiktajā apsekošanā.

Pēc arhitekta F. Šefela projekta 1909. gadā celtais jūgendstila īres nams saglabājis autentisko fasāžu kompozīciju. Ēkas lielākā kāpņu telpa, tās apdare un vitrāžas ir labā stāvoklī, abās apsekotajās kāpņu telpās, kā arī biroju telpās daudzviet ir saglabājušās orģinālās koka konstrukcijas durvis ar pildiņiem. Dienvidu kāpņu telpā ir orģinālais grīdas flīžu segums.

Bojājumi konstatēti iekšpagalma fasādē, un atsevišķās telpās cietusi interjera apdare. Visvairāk cietušas atsevišķas telpas pirmajā stāvā, starp pirmo un otro stāvu radīti bojājumi ēkas būvkonstrukcijām – starpstāvu pārsegumiem un nesošajām sienām. Pārējos stāvos grīdu, sienu un griestu apdare salīdzinoši pret ēkas kopējo apjomu bojāta nelielā platībā, ir lokāli būvkonstrukciju bojājumi. Iekšpagalma dienvidrietumu stūrī uguns skartās fasādes nokvēpušas, vietām izbiris apmetums, atsedzot ķieģeļu mūri, stipri bojāti divu vertikālo asu logi visos stāvos, tiem zudis stiklojums. Logailas no iekšpuses pašlaik aizvērtas ar saplāksni. Bēniņos ugunsgrēka vietā radušies bojājumi jumta koka konstrukcijās un segumā. Trīs atsevišķās vietās izveidoti caurumi, lai nodrošinātu piekļuvi uguns dzēšanai. Jumta segums pašlaik atjaunots ar pagaidu materiāliem.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde arī secinājusi, ka nepieciešams veikt lokālus fasādes remontdarbus. Ārējās fasādes ugunsgrēkā nav cietušas, taču tām atsevišķās vietās redzami apdares bojājumi, tāpat daudzviet novērojama korozija ēkas metāla dekoratīvajiem elementiem.  

Nekustamais īpašums atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa "Rīgas pilsētas vēsturiskais centrs", valsts nozīmes arheoloģijas pieminekļa "Vecrīgas arheoloģiskais komplekss" un UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojuma vietas "Rīgas vēsturiskais centrs" teritorijā.

KONTEKSTS:

Vecrīgā 30. janvārī izcēlies ugunsgrēks Meistaru ielā tā dēvētajā "Kaķu namā", kurā atrodas dažādu uzņēmumu biroji, arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Ugunsgrēka dzēšanā bija iesaistīti lieli glābēju spēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Pēc divu stundu darba ugunsdzēsējiem glābējiem izdevās ierobežot degšanu, kas 262 kvadrātmetru platībā bija izplatījusies pa visiem ēkas stāviem, fasādi un arī pagalmā.

Ugunsgrēks, visticamāk, izcēlies pagalmā, kur atradušās mantas, un izplatījies pa fasādes sienu un komunikācijas šahtām. 

Kaķu nams ir viens no pazīstamākajiem jūgendstila namiem Vecrīgā. Tas savu nosaukumu iemantojis, pateicoties uz ēkas stūra tornīšiem esošajiem kaķiem, kuri redzami, uzmetuši kūkumu un saslējuši astes pirms izšķirošā lēciena. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti