Rīta Panorāma

Krāpnieki un kibernoziedznieki Latvijā nesnauž

Rīta Panorāma

Izrādes "Pelēka vasara, saulaina ziema" gaisīgais vieglums

Rīgā "Baltajā naktī" būs vairāk nekā 30 mākslas norises

«Baltās nakts» ceļvedis – kur izdejoties un izglītoties?

Mūsdienu kultūras forums "Baltā nakts" norisināsies no 9. septembra pēcpusdienas līdz 10. septembra pulksten 2.00. Jau 18. reizi Rīgas centru un apkaimes priecēs koncerti, gaismu, skaņu instalācijas, izrādes, filmas, radošās darbnīcas, ekskursijas un daudz kas cits.

"Baltās nakts" mērķis ir motivēt sabiedrību atklāt mūsdienu kultūras daudzveidību un raisīt plašāku interesi par kultūras notikumiem, izpausmēm un pārmaiņām. Pasākumi tradicionāli notiek ne vien kultūrai un mākslai ierastās vietās, bet arī neierastā vidē, veicinot kultūras jēdziena uztveres robežu paplašināšanu. Šīgada darbos un projektos foruma rīkotāji rosina meklēt apslēptās patiesības – noslēpumus, zemtekstus, pretrunas – kritiski izvērtēt sabiedrībā un globāli aktuālas tēmas.

Plašajā pasākumu sarakstā ir daudz kā interesanta, bet vēlos izcelt tos, kas notiks tieši 9. septembrī un nebūs piedzīvojami citā laikā.

Ģimenēm ar bērniem

Kronvalda parkā pulksten 15.00, 17.00, 19.00 būs iespēja skatīt Cēsu Mazā teātra izrādi bērniem "Figūras". Aktieri Sandija Dovgāne un Artis Jančevskis ievedīs bērnus un viņu vecākus aizraujošā ceļojumā, radot pasauli no jauna, izmantojot dažādas figūras, ierasto parādot citā gaismā. Ja Tev patīk no kaut kā uzbūvēt kaut ko, tad nāc uz izrādi un iesaisties pasaules būvēšanā!

Kultūrtelpā "Strops" Pļavnieku Zaļajā birzī pulksten 17.00 pašiem mazākajiem būs iespēja piedalīties Rebekas Lukošus un Jurija Tatarkina stāstu jeb komiksu darbnīcā, kurā dalībniekiem soli pa solim būs iespēja nonākt līdz paša izdomātam un ilustrētam stāstam vai komiksam. Vakara gaitā varēs baudīt arī laikmetīgās dejas izrādi "Viss ir savā vietā" un alternatīvās mūzikas koncertu ar mūziķu trio – Edgaru Šubrovski, Sniedzi Prauliņu un Aldi Kolosovu.

Kinoteātrī "Splendid Palace" programmā būs darbnīcas skaņu celiņa radīšanai, kurā varēs atklāt to, kā notiek skaņu celiņa veidošana, Zīmējumu teātris, kur zīmējums top tajā pašā brīdī, ņemot vērā skatītāju ieteikumus, un tiek projicēts uz liela ekrāna, kā arī apmeklētājiem tiks piedāvātas arī vairākas īsfilmu programmas.

Dejas

Rātslaukumā no pulksten 20.00 notiks etno disko nakts "Vālda" (līvu valodā nozīmē "balts"). Šoreiz dažādos elektroniskās mūzikas žanros ar Dāvja Stalta radīto un autentiskā sajūtā bāzēto līvu mūziku DJ Oskara Upenieka, DJ Kan un DJ Krii aranžijās ļausimies tehno, dub techno, coldwave, regeja, folktronikas, etno-elektronikas deju ritmiem. Profesionālie deju aktieri no tautas deju ansambļa "Dancis" ievadīs apmeklētājus šīs disko nakts īpaši tradicionālā un novatoriskā apvienojuma sajūtu plūsmā.

ISSP galerijā Berga bazārā no pulksten 18.30 norisināsies "Putnu disko". Somu mākslinieka Pasi Autio radītajā skaņdarbā "Putnu disko" ir sintezētas dabiskās putnu dziesmas minimālisma un psihodēliskos deju ritmos. Skaņdarbu papildina dejotāja Saku Koistinena radīta horeogrāfija, kas balstīta uz tipiskām putnu kustībām. Putnu disko laikā Saku dejo "čivinošā ritmā" skatītāju priekšā, un tie var pievienoties dejai, sekojot viņas kustībām, vai arī dejot savā stilā.

Starptautiskā jaunā teātra "Homo Novus" festivāla centrā – Kaļķu ielā 24 – no pulksten 21.00 norisināsies Rūtas Ronjas Pakalnes un Lauras Gorodko dejošanas ballīte "Brīvība zaudēt kontroli kopā ar citiem". Tā būs iekļaujoša deju izrāde, kurā kopīgi veidosim drošu un pieņemošu vidi konkrētajā laikā un telpā. Neformāla ballīte, kas balstīta utopiskās idejās par ideālo sabiedrību. Ļaujies ritmiskai elektroniskai mūzikai, dejiskām kustībām, un jūties brīvi, zaudējot kontroli kopā ar citiem.

Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondu aicina uz Baltās nakts pasākumu "Trešā telpa. Topošais Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs". Nakts centrālais elements būs video medijs. Pasākuma pirmajā daļā Ziedoņa zālē būs iespēja vienkopus redzēt topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja kolekcijas video mākslas skati, savukārt bibliotēkas ātrijā pasaules mūzikas diskotēku no kasetēm spēlēs mākslinieks Kaspars Groševs un vīdžejs Gļuks. 

Vēsture

Kinoteātrī "Splendid Palace" no pulksten 18.00 līdz pat pusnaktij ik stundu apmeklētājiem tiks piedāvātas ekskursijas latviešu valodā kopā ar gidu grupā līdz 30 apmeklētājiem, taču individuālai apskatei tiks nodrošināts informatīvs materiāls ar QR kodu palīdzību, tādējādi katram interesentam būs iespēja apskatīt kinoteātri patstāvīgi un iepazīt kinoteātra vēsturi ērti savā viedtālrunī.

Radošajā kvartālā "Provodņiks" no pulksten 18.00 varēs apskatīt vēsturisku, interaktīvu izstādi "Rakstāmmašīnu laikmeta beigas..?", kā arī pasākuma laikā būs iespējams pašiem izmēģināt uzrakstīt kādas rindas uz rakstāmmašīnas un sagatavot sev personalizētu pastkartīti.

Literatūra

H2O kvartālā notiks pasākums "Gesamtkunstwerk", kas būs veltīts dzejas performances žanram. Pasākumā piedalīsies tekstgrupa "Orbīta" ar dzejas performanci "Atbalss atbalss" – vides signālu sonifikāciju, kas laikmetīgi apvienota ar izcilā latviešu dzejnieka Knuta Skujenieka dzeju, savukārt dzejniece Madara Gruntmane piedāvās dzejas performanci, kurā tiks apvienots dzejas lasījums, klavierspēle un videomāksla. Vakaru noslēgs dzejas grupa "Landschaft" (Vācija/Ukraina), kurā darbojas Ulrike Almuta Zandiga un video mākslinieks Saša Konrāds no Vācijas, kā arī ukraiņu dzejnieks Hrihorijs Semenčuks.

"Zvaigzne Cafe" pagalmā notiks "Literāri muzikāls vakars ar dziedošiem rakstniekiem". Pasākumā piedalīsies trīs Latvijā pazīstami muzicējošie rakstnieki – bērnu grāmatu autors Dzintars Tilaks, kurš uzstāsies kopā ar mūziķi Āri Ziemeli, mūziķis, publicists un grāmatas "Ielu muzikanta dienasgrāmata" autors Harijs Vagrants, kā arī divu populāru autobiogrāfisku darbu "Rīga-Pekina. Ceļošana un izdzīvošana ne-sezonā" un "Ielu muzikantu piezīmes" autore Ilona Balode-Ūdre.  Autori sniegs gan muzikālu priekšnesumu, gan stāstīs par savām grāmatām un piedzīvojumiem to tapšanas gaitā, par radošā procesa niansēm un rosinās diskusiju ar klausītājiem.

Visos "Baltās nakts" pasākumos ieeja ir bez maksas. Pilna programma apskatāma šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti