Latvijas Radio 2024. gadu uzsāk ar vairākiem jauniem raidījumiem

No 2024. gada janvāra Latvijas Radio skanēs vairāki jauni raidījumi, aptverot dažādas tēmas un žanrus un turpinot attīstīt programmu kvalitāti, daudzveidību un dažādām mērķauditorijām piemērota satura veidošanu. 

"Latvijas Radio programmu un pakalpojumu attīstība aizvien balstās iespējami lielākā sabiedriskajā labumā, lai katrs no teju 730 tūkstošiem Latvijas Radio klausītāju radioviļņos atrod ko noderīgu un vērtīgu. Līdztekus lineārā ētera bagātināšanai aizvien aktīvāk strādājam arī digitālā satura jomā – jau pavasarī pašiem mazākajiem būs pieejama brīnišķīga audio pasaku lietotne, bet gada otrajā pusē – īpaši satura projekti jauniešiem. Ir patiess gandarījums, ka Latvijas Radio kā mūsdienīgs medijs spēj iet līdzi laikam – radīt un dažādos formātos raidīt kvalitatīvu, interesantu un jēgpilnu saturu," norāda Latvijas Radio valdes locekle programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos Ieva Aile.

Vairākas satura izmaiņas šogad paredzētas Latvijas Radio 1 ēterā, tai skaitā turpmāk piektdienās pulksten 18.15 LR1 varēs dzirdēt Latvijas Radio raidieraksta par karu Ukrainā "Drošinātājs" versiju, kas līdz šim bija pieejama tikai podkāstu straumēšanas vietnēs.

Raidījums "Ķepa uz sirds", kas līdz šim skanēja Latvijas Radio 1, no šī gada 7. janvāra klausītājus priecēs Latvijas Radio 2 ēterā svētdienās no pulksten 11.05 līdz 12.00. Raidījuma veidotāji Inese Kreicberga un Magnuss Eriņš ar studijas viesiem runās par mājdzīvnieku audzināšanu, socializēšanu, kopšanu, veselību un citām ar dzīvniekiem saistītām un aktuālām lietām. LR2 šogad lielāku uzmanību pievērsīs sporta aktualitātēm – "LR2 Sports" turpmāk darbdienās skanēs ne vien pulksten 8.30, bet arī pulksten 17.30. Savukārt katru pirmdienu pulksten 12.30 LR2 ēterā varēs dzirdēt leģendāro sporta komentētāju Gunāru Jākobsonu, kurš rubrikā "Sarauj!" vēstīs par svarīgāko sporta pasaulē. Tāpat izmaiņas piedzīvos LR2 raidījums "Latviešiem pasaulē", kas turpmāk skanēs svētdienās pulksten 17.00, nemainīgi informējot par notikumiem diasporā.

Latvijas Radio 3 – "Klasika" arī šogad rūpēsies par to, lai klausītāji tiešraidēs var būt klātesoši dažādos svarīgos muzikālos notikumos – aptuveni pustūkstoti  klasiskās un džeza mūzikas ierakstu un tiešraižu varēs dzirdēt gan no pasaules, gan Latvijas opernamiem un koncertzālēm, tostarp no Latvijas Radio 1. studijas, ko klausītājiem ir iespēja arī apmeklēt klātienē. Latvijas Radio 3 janvāra pirmajās divās nedēļās īpašu uzmanību pievērsīs Eiroradio ciklam "Jaunie talanti", kurā Latviju pārstāv pianists Georgijs Osokins. 

Savukārt no 25. februāra katra mēneša pēdējā svētdienā pulksten 10.15 LR3 klausītājus un jaunos mūziķus sagaida jauns raidījums – "Piccolo meistarklase". To vadīs azartiskā pianiste Agnese Egliņa, dodot iespēju radošajiem un izaicinājumiem gatavajiem jauniešiem vērt Latvijas Radio leģendārās 1. studijas durvis un reizi mēnesī tikties ar kādu no atzītiem mūziķiem, lai uzzinātu vēl neatklātus instrumentu un balss noslēpumus, spēlētu kopā, uzdotu āķīgus jautājumus, iepazīstinātu ar sevi un savu skolu un vienkārši tiktos ar vienaudžiem. Pirmā raidījuma īpašais viesis būs sitaminstrumentālists un komponists Rihards Zaļupe.

Vairākus jaunumus šogad ir sarūpējis arī mazākumtautību valodās raidošais Latvijas Radio 4 – Doma laukums. Viena no LR4 prioritātēm šogad būs infoanalītika. Rīta programmā "Doma laukums", kas joprojām ir populārākais LR4 raidījums, turpmāk skanēs jauna rubrika "Vienkāršiem vārdiem", aizstājot raidījumu ar tādu pašu nosaukumu. Mikroekonomika, patērētāju tiesības, dzīves kvalitāte, veselība, ekoloģija – katru dienu pulksten 8.45 par šīm tēmām ziņos Jana Jermakova, Marina Talapina un Jūlija Petrika. "Doma laukums" parūpējies par vēl kādu jaunumu – labākie fragmenti no katra rīta raidījuma tiks atkārtoti arī pulksten 14.05.

2024. gadā LR4 klausītājus priecēs vairāki jauni raidījumi – muzikālais raidījums "Maigais vakars", kas skanēs sestdienās pulksten 21.05 un kurā par muzikālu noskaņu gādās Ilona Jahimoviča, kā arī portreta intervijas raidījums "Viss ir manī", kā pirmā epizode jau skanēja 1. janvārī pulksten 15.05. Raidījumu veido Jana Jermakova, iepazīstinot klausītājus ar līdzcilvēku pieredzi, ejot cauri profesionālai un personīgai izaugsmei un pārmaiņām.  

Savukārt visu janvārī pulksten 20.05 vakara pasaciņas laikā LR4 skanēs Jura Zvirgzdiņa pasaka par lācīti Tobiasu Vladimira Novikova tulkojumā 22 epizodēs, ko ierunājuši LR4 žurnālisti.

Arī Latvijas Radio 5 ir parūpējies par vairākiem jaunumiem jauniešu auditorijai. Pirmdienās no pulksten 22.00 līdz 24.00 ar atkārtojumu sestdienās no pulksten 20.00 līdz 22.00 skanēs jauns autorraidījums "Dārgumu lāde" Mārtiņa Pabērža vadībā. Raidījums vēstīs par un ap svarīgiem mūzikas ierakstiem pēdējās desmitgadēs un to ietekmi uz mūsdienu popmūziku. Sestdienās un svētdienās raidījumu "Nākamais rīts" 2024. gadā vadīs Paula Vīgante. Pirmdienu, otrdienu un trešdienu vakaros no pulksten 19.00 līdz 22.00 LR5 ēterā varēs dzirdēt LR5 DJ skolas absolventus Kristeru Karlsonu, Elīnu Krūkli un Kārli Žūriņu, kuri sāks veidot savus raidījumus un ētera personību rokrakstus un turpinās tos pilveidot visa 2024. gada garumā.

Par Latvijas Radio

Latvijas Radio kanālu grupa ar 33,23% radio klausīšanās laika daļu joprojām saglabā tirgus līdera pozīciju Latvijā, liecina "Kantar TNS" jaunākie auditorijas dati par 2023. gada vasaras–rudens periodu. Latvijas Radio programmas klausās vairāk nekā 726 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

Šobrīd Latvijas Radio ir lielākais programmu producents Latvijā.  Radio veido piecas programmas: Latvijas Radio 1 (trešais klausītākais kanāls Latvijā), Latvijas Radio 2 (visklausītākā radio stacija Latvijā), Latvijas Radio 3 – "Klasika" (vienīgais klasiskās mūzikas kanāls Latvijā), Latvijas Radio 4 – Doma laukums (kanāls mazākumtautību valodās), jauniešu multimediālā platforma Latvijas Radio 5.

Latvijas Radio podkāstu straumēšanas vietnēs piedāvā vairāk nekā 185 dažādus raidījumus, kas pielāgoti raidierakstu formātam. Tāpat pieejami vairāki oriģinālpodkāsti, kas primāri veidoti digitālajai audio videi. Ik mēnesi Latvijas Radio paplašina piedāvātā satura apjomu podkāstu straumēšanas vietnēs. Latvijas Radio saturu iespējams klausīties arī Latvijas Radio mobilajā lietotnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti