Uz ekrāniem nonāks režisores Ināras Kolmanes filma «Mātes piens»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Režisores Ināras Kolmanes filma "Mātes piens", kas veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas starptautiski atzītās grāmatas "Mātes piens" motīviem, būs skatāma no 2. februāra visā Latvijā, informēja producenti.

Grāmatas "Mātes piens" autore Nora Ikstena, pēc kuras grāmatas motīviem režisore Ināra Kolmane iedzīvinājusi mātes un meitas stāstu trīs paaudzēs, teica: "Ināras Kolmanes filma "Mātes piens" ir suverēns mākslas darbs. Klusināts, dziļš, patiess, meistarīgi uzfilmēts īsts kino. Vēl īpašāku to padara Raimonda Tigula mūzika. Man nebija nekādu pārdomu vai šaubu – uzticēt savas grāmatas pārtapšanu filmā režisorei Inārai Kolmanei, vienai no mūsu laika izcilākajām kino režisorēm, ar kuru man 25 gadu garumā bijis tas gods strādāt arī pie unikālā arhīva "Rakstnieks tuvplānā". Ināra Kolmane grāmatu izlasījusi līdz tās dzīlēm, gandrīz tikpat dziļi, kā tās spēcīgo enerģētiku nācies izdzīvot man kā autorei, atstāstot, diskutējot, vēl un vēlreiz pārdzīvojot to visdažādākajās auditorijās Latvijā un ārvalstīs – no Ukrainas līdz Indonēzijai, no Fēru salām līdz Grieķijai. Stāsts joprojām ir par beznosacījumu mīlestību, par vilkmi dzīvot, kas ne vienmēr ir mūsu rokās. Par Latvijas vēstures posmu, kas diemžēl atkārtojas kara plosītajā Ukrainā. Par mātes pienu, kas jādabū ikvienam bērnam, lai pietiktu spēka doties un radīt tālāk."

Filmas režisore Ināra Kolmane ieskicēja filmas darbības laiku: "Filmas stāsts risinās uz kolorīti vēsturiskā fona, sākot no četrdesmitajiem gadiem līdz pat Atmodai, taču galvenais, protams, ir cilvēku savstarpējās attiecības un attiecības ar pastāvošo padomju varu, tas ir stāsts par trīs paaudžu sievietēm, stāsts par māti un meitu, kas ļaus skatītājam rast sasauci arī ar mūsdienām, uzdodot jautājumu, ko nozīmē būt mātei, ko nozīmē būt meitai, kas rūpējas par savu māti, kas savulaik viņu bija pametusi. Tai pašā laikā tas ir stāsts par sievietes pašrealizāciju un šo savu spēju zaudēšanu, salūstot dažādu apstākļu dēļ, kurus es šobrīd nevēlos atklāt, jo vēlos ļaut skatītājam to visu saskatīt un pārdomāt pašam."

Filma "Mātes piens" stāsta par jaunu un daudzsološu padomju laika ārsti Astru, kuru atveido Maija Doveika, bet jaunības epizodēs – Elīna Vaska-Botere –, kas konfliktē ar totalitāro padomju režīmu, zaudējot visu – karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Viņa ir spiesta pamest zinātni un doties uz lauku ambulanci, līdzi ņemot arī savu meitu Noru, kuru atveido Rūta Kronberga, kas pazīstama kā Billes atveidotāja filmā "Bille". Pieaugot meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt mātei pārvarēt depresiju, kā arī pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā. 

Filmas režisore Ināra Kolmane kopā ir sapulcējusi krāšņu aktieru ansambli: Maija Doveika, Elīna Vaska-Botere, Rūta Kronberga, Indra Briķe, Inga Tropa, Juris Lisners, Ģirts Krūmiņš, Jānis Znotiņš, Zane Bierande, Elīna Vāne, Oleksijs Gorbunovs un citi.

Filmas scenāriju veidojis Arvis Kolmanis. Filmas tapšanā ir piedalījusies starptautiska komanda – operators Rolands Leonavičus (Lietuva), mākslinieks Algirds Garbačiausks (Lietuva), aktieru atlases režisore Evita Bērziņa, kostīmu māksliniece Evija Džonsone, grima māksliniece Gunda Zvirbule, montāžas režisors Michal Lansky (Čehija), komponists Raimonds Tiguls, skaņu režisors Arturs Pugačiausks (Lietuva), producenti Jānis Juhņēvičs un Marta Romanova-Jēkabsone, izpildproducente Ieva Majore, filmas patroni Ieva un Robin Hull.

Filma veidota kā Latvijas un Beļģijas kopprodukcija, filmu studijai "Deviņi" sadarbojoties ar Latvijas tehnoloģiju uzņēmumu "Tet" un Beļģijas kompāniju "Umedia".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti