No šausmu animācijas līdz islāma pētniecībai - kino debitanti iepazīstina ar iecerēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

No šausmu animācijas līdz pētījumam par islāmu Latvijā - tik dažādas un raibas ir Latvijas kino debitantu ieceres, kas 3.jūnijā pirmo reizi tika atrādītas plašākai publikai.

Par finansējumu saviem pirmajiem lielajiem animācijas, dokumentālo un spēlfilmu projektiem Nacionālā kino centra debijas filmu konkursā sacenšas 11 jaunie režisori, no kuriem atbalstu saņems ne vairāk kā seši.

Konkursu debitantiem Nacionālais kino centrs rīko otro gadu ar mērķi atbalstīt jaunu autoru iesaistīšanos Latvijas kino vidē un līdz ar to arī ilgtspējīgu filmu nozares attīstību. Konkursā, kura rezultāti būs zināmi 15.jūnijā, pieejamais finansējums ir 150 000 eiro.

Nacionālā kino centra eksperte Kristīne Matīsa secina, ka projektu kvalitāte ir ļoti dažāda: "Debijas konkurss ir tas, no kura zemapziņā gribas sagaidīt kaut ko izaicinošu, kaut ko revolucionāru, jo tie ir cilvēki, kuri grib taisīt savas pirmās filmas. Tāpēc zināms nepatīkams pārsteigums ir tas, ka ir zināmi projekti, kuros ir tik stereotipiski pieņēmumi, situācijas, kaut kāda vecišķa domāšana. Dīvaini kaut ko tādu redzēt debijas konkursos."

"Turpat blakus ir ārkārtīgi nostrādāti un ļoti nopietni cilvēki, neskatoties uz savu mazo gadu skaitu. Satiekas ļoti dažādi projekti, satiekas arī pilnīgs sviests un ārprāts varbūt kādam galvā, kas arī ir pilnīgi saprotami debijas konkursā. Tā ka - šis konkurss ir ļoti interesanta vieta. Žēl, ka tik maz [pretendentu]," norāda Matīsa.

Animācijas filmu kategorijā par kopējo atbalstu 34 550 eiro sacentīsies jaunā režisora Jura Lisova īsfilma "Meat Grinder", Ginta Zilbaloža "Mūzika klusumā" un Reiņa Ūbeļa "Večuks".

Dokumentālo filmu kategorijā uz 27 040 eiro atbalstu pretendē Lauras Atelsones "Pūķa lidojums", Lindas Li "Pa pliko Madona tu", Kārļa Lesiņa "Konvertīts" un Lienes Laviņas-Kalnaellas "Tev, Rūķi!".

Savukārt uz debijas spēlfilmu projektiem atvēlētajiem 88 630 eiro pretendē Paula Timrota "Salds!", Ievas Stafeckas "Ulla Bulle", Mārtiņa Slišāna "Taurenīts" un Staņislava Tokalova "Tas, ko viņi neredz".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti