Kultūras ziņas

Latvijā viesojas diriģents Zubins Meta

Kultūras ziņas

Kā igaunis kokus portretēja

Meistars un viņa varoņi - fotoizstāde Kārlim Zariņam

«Meistars un viņa varoņi» - fotoizstāde Kārlim Zariņam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latviešu leģendārajam tenoram Kārlim Zariņam jūlijā apritēja 85.gadskārta. Ceturtdien, 20.augusta vakarā Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) sākas vasaras izrādes, kuru laikā Beletāžā aplūkojama fotoizstāde "Kārlis Zariņš. Meistars un viņa varoņi".

Kārlis Zariņš, kurš operai dāvājis pusi sava mūža, atveidojis vairāk nekā 60 spilgtus un atšķirīgus varoņus gan uz pašmāju, gan ārzemju skatuvēm. Piemēram, viņa Otello savulaik ticis atzīts par labāko Padomju Savienībā.

Izstādē "Kārlis Zariņš. Meistars un viņa varoņi" LNOB redzamas lielformāta fotogrāfijas mākslinieka dažādos radošās karjeras posmos.

"Izstādē mēģināts parādīt, cik dažāds viņš ir spējis būt, lomu profils - tie ir gan varoņtēli, gan arī mīlētāji. Viņš pats saka, ka nav lomu, ko stāda augstāk par citām. Tāpēc svarīgs aspekts bija arī mākslinieciskā kvalitāte pašām fotogrāfijām. Izvēlējāmies fotomeistarus, kuri, sākot no 60.gadu vidus līdz pat 2005.gadam, fotografējuši Kārli Zariņu, jo katram no viņiem ir cits skatījums uz izcilo personību," stāsta LNOB dramaturgs Mikus Čeže.

Izstādē redzami gan Kārļa Zariņa varoņi saspēlē ar tādām izcilām operas dīvām kā Žermēni Heini-Vāgneri, Solveigu Raju, Ritu Zelmani, gan arī meistara portreti.

"Pašam visnegaidītākais bija foto - nodzēries zemnieciņš, jo Kārlis Zariņš tik ļoti spējis pārtapt par to, kas viņš noteikti nav," saka Mikus Čeže.

Kā vēstīts, izcilā mākslinieka 85 gadu jubileja LNOB tiks atzīmēta 23.augustā ar Džakomo Pučini operu "Manona Lesko", kas tiks izrādīta vasaras izrāžu ciklā. Kā esam vēstījuši, četras operas un četras baleta izrādes skatītājiem būs skatāmas līdz septembra sākumam.

"Tās ir "Rigoleto", "Manona Lesko", "Romeo un Džuljeta", "Raimonda". Tās ir izrādes, kas skatītājiem ir iemīļotas un pazīstamas. Ja augusta mēnesī mēs tā kā atgriežamies savā sportiskajā formā, tad mēs gribam uzrunāt tos skatītājus, kuriem sezonas laikā nav bijis laika pabūt Operas namā, uzrunājam tos skatītājus, kurus interesē mūsu vadošo solistu uzstāšanās," stāsta LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti