Latvijas simtgadei veltītajām filmām nepieciešami vēl gandrīz 6 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas simtgades filmu programmai četru gadu laikā nepieciešami vēl 5,93 miljoni eiro, Valstiskās audzināšanas apakškomisijas sēdē pastāstīja Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma.

"Diemžēl par filmām esmu spiesta runāt varbūtības formā, jo finansējuma nav," norādīja Rietuma, atzīmējot, ka kopumā filmu programmai nepieciešami 7,7 miljoni eiro, bet pašlaik budžetā paredzēti tikai 1,77 miljoni eiro 2014.-2016.gadā. Tajā skaitā esot jau projektu attīstīšanas konkursam piešķirtie 264 654 eiro.

Kā norādīja NKC vadītāja, šajā konkursā finansējums piešķirts scenārija rakstīšanai un filmu demo rullīšiem, kurus pēc tam būs iespējams nodot sabiedrības vērtējumam, lai saprastu, kurus projektus vajadzētu attīstīt tālāk. Ja projekti nebūs pietiekami spilgti, ir iespējams arī nesadalīt visu konkursam pieejamo finansējumu, norādīja Rietuma.

NKC vadītāja cerot uz Kultūras ministrijas (KM) iesniegto jauno politikas iniciatīvu atbalstu, kurās iekļauta arī simtgades filmu programma. Finansējuma piesaistē viņa cer arī uz sabiedrības atbalstu, kā arī producentu un mecenātu iesaistīšanos.

Jau ziņots, ka NKC izsludinājis Latvijas filmu valsts simtgadei 2014.gada projektu attīstīšanas konkursu, kura mērķis ir 2018.gadu sagaidīt ar vismaz piecām pilnmetrāžas spēlfilmām un pilnmetrāžas animācijām.

Programmas gaitā vairākās atlases kārtās līdz 2018.gadam iecerēts izveidot ne mazāk kā sešas nozīmīgas filmas, tostarp pilnmetrāžas spēlfilmas - vēsturisku filmu, latviešu literatūras klasikas ekranizāciju, mūsdienu norisēs balstītu drāmu, filmu bērnu un filmu jauniešu auditorijai -, kā arī pilnmetrāžas animācijas filmas programmas mērķu īstenošanai.

Konkursā plānots atbalstīt ne mazāk kā 12 filmu projektu attīstīšanu, viena konkursā atbalstāmā projekta piešķīrumam nepārsniedzot 22 000 eiro.

Filmu projektus vērtēs kompetenta žūrija, kuras sastāvā būs "Emmy" balvas laureāte, Losandželosā dzīvojošā latviešu izcelsmes komponiste Lolita Ritmanis, mecenāts Boriss Teterevs, literāte Māra Zālīte, kinorežisors Jānis Streičs, režisors Pēteris Krilovs, kino zinātnieks Viktors Freibergs, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa, kā arī NKC pārstāvis.

Projektu iesniegšanas gala termiņš ir šī gada 2.oktobris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti