Laikabiedri: Franks bija īsts dokumentālists, un viņam interesēja cilvēks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Mūžībā aizgājis izcilais un pasaulē slavenākais latviešu dokumentālā kino režisors Hercs Franks. Viņš saņēmis virkni balvu, to vidū arī Trīszvaigžņu ordeni, radījis latviešu poētisko dokumentālo kino un veidojis filmas, kurās meklējis kino ētikas robežu un pētījis cilvēku. Kinorežisors dzimis Ludzā, bet slavu ar Rīgas kinostudijā veidotām filmām ieguvis visā pasaulē.

10 minūtes vērot trīsgadīgu puisīti un citus leļļu teātra apmeklētājus, kuru sejās atspoguļojas bailes, izmisums, prieks, atvieglojums un citas emocijas ļauj filma "Vecāks par 10 minūtēm", kas uzņemta 1978. gadā. Arī pēc vairāk nekā 30 gadiem tā kalpo kā izcils paraugs dokumentālajā kino pasaulē. To toreiz uzņēma režisors Hercs Franks un operators Juris Podnieks. Franka laikabiedrs un kolēģis, režisors un operators Ivars Seleckis kopā ar Hercu Franku, Aivaru Freimani un Imantu Ziedoni veidoja "Gada reportāžu" 1964. gadā. Pēdējos gados, kad Franks dzīvoja Izraēlā, Rīga viņam kļuvusi aizvien mīļāka, atceras Seleckis.

"Viņš bija īsts dokumentālists, un viņam interesēja cilvēks. Un viņš mēģināja šo cilvēka būtību notvert. Dzīve ir gan traģiska, gan komiska, un kāda ir dzīve, tāds ir arī kino. Daži viņa darbi ir tiešām iespaidīgi. Hercam ir liela vieta mūsu vēsturē un šis moments ir skumīgs un nav tik vienkārši to tā pārdzīvot," saka Seleckis.

Savās filmās režisors dokumentējis gan bērna dzimšanas brīnumu, gan pārdzīvojumus, gan vēlāk arī uz nāvi notiesātā liecības un pataloganatoma darbu. Līdzās arī viņš dokumentējis Rīgas ikdienu, strādnieku darbu. Uz viņa filmu pamata Rīgā izveidojies latviešu poētiskais dokumentālais kino.

Kino zinātniece Kristīne Matīsa tulkojusi Franka grāmatu „Uz sliekšņa atskaties" . Viņa vērtē, ka Franks bijis ļoti prasīgs pret darbu. Lai gan režisors izskatījās noslēgts, viņš spējis atraisīties un interesējies par auditoriju.

"Viņš aptver dokumentālista ētikas robežas, viņš ir atvēris uzdrošināšanās robežas, iet tālāk tehnikā un paņēmienos. Tie nav tehniski vai stilistiski paņēmieni, bet režisora atvērtība tam, ko dzīve piedāvā. Un tas tiek iestrādāts poētiskā tēlu sistēmā, un šīs sajūtas ir vērojamas arī šobrīd," saka Matīsa.

Franks saņēmis Trīszvaigžņu ordeni, un filma „Baltie zvani", kam Franks rakstīja scenāriju, ierindota 100 labāko pasaules īsfilmu skaita.

Par Franka aiziešanu mūžībā 88 gadu vecumā paziņojis viņa draugs Vitālijs Manskis. Sociālajā tīklā "Facebook" viņš raksta: "Pēc daudziem gadiem no katras simtgades atmiņā paliks ne vairāk par diviem trim izcilu dokumentālistu vārdiem. Taču jau tagad ir skaidrs, ka Hercs Franks ir šajā sarakstā no 20.gadsimta."


Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti