Kultūras ziņas

Vienības nams laikos un nelaikos

Kultūras ziņas

Toma Treiberga dzejas "Biezoknis"

Arheoloģiski atklājumi par filmu "Mirāža"

Kulta filmas «Mirāža» noslēpumi – kino vēstures ciklā «Filmas arheoloģija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Televīzijas pirmizrādi sestdien, 28. decembrī, piedzīvos latviešu kino vēstures cikla jaunākais videostāsts “Filmas arheoloģija. Mirāža”. Videofilma atklās unikālus arhīva kadrus ar aktieru provēm un tiksies ar filmas komandu mūsdienās.

Padomju Savienībā slavenākā detektīvfilmu režisora Aloiza Brenča filma “Mirāža” paradoksāli kļuva par kulta filmu Padomju Savienībā un arī Latvijā. Stāsts par Amerikas gangsteru bandu, kas grib nozagt trīs miljonus, atklāja latviešu aktieros vienmēr bikli noklusēto seksapīlu.

Filmas scenārija autore, kinokritiķe Daira Āboliņa skaidro: “Aloizs Brenčs tajā laikā bija labākais detektīvmeistars Padomju Savienībā; tā bija valsts, kurā miljoni cilvēku skatījās kino, mēs par tādiem skaitļiem nevaram tagad pat iedomāties, tā atnesa milzu atzinību mūsu režisoriem un aktieriem.

Mirdza Martinsone, Mārtiņš Vilsons un Reģimants Adomaitis kļuva par “stāriem” šī vārda absolūtā nozīmē.”

Viņa arī uzsver, ka filmas panākumu atslēga bijusi šķietami neiespējamais – Padomju Savienībā nofilmēta Amerika, kā arī jaudīgais mīlasstāsts, kas detektīvu pēkšņi pārvērtis melodrāmā. Visbeidzot, Āboliņa uzsver – filmas un režisora “inscenējuma triks” bijis tas, kā izdevies panākt, ka “sliktie kļuva par labajiem cilvēku acīs. Gangsteru banda kļuva par sapņu bandu visiem, kas to skatījās, jo visi gribēja, lai viņiem izdodas.”

“Filmas arheoloģija. Mirāža” veidotājas atradušas arī arhīvā saglabājušās aktieru proves, kas atklās dažus noslēpumus. Daira Āboliņa atklāj – provēs aktieru sastāvs bijis pavisam cits,

“šis zvaigžņu ansamblis izveidojās pēdējā mirklī, jo visus filmas aktieru meklēšanas periodu bija ļoti daudz pretendentu gan uz Kidsona lomu, gan Džīnas lomu.”

Kā būtu bijis, ja būtu savādāk, tagad var tikai minēt. Bet nenoliedzami Aloizs Brenčs radījis vienu no visu laiku mīlētākajām detektīvfilmām tieši romantiskā mīlasstāsta dēļ, kuru nospēlēja Mirdza Martinone un Mārtiņš Vilsons.

Daira Āboliņa stāsta, ka “Filmas arheoloģijā” Mārtiņš Vilsons uzņemas stāstnieka lomu: “Viņš palīdz atšķetināt šo stāstu ar savu personu, apciemo visus cilvēkus.”

28. decembra vakarā LTV1 uzreiz pēc “Arheoloģijas” demonstrēs visas trīs “Mirāžas” sērijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti