Dienas ziņas

Dzimuši kopā ar Balviem

Dienas ziņas

Senioriem sniedz atbalstu zupas virtuvē

Latgalē sāk filmēt V. Kairiša filmu

Krāslavā skarbos laika apstākļos sāk filmēt jauno Kairiša filmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latgalē sāk filmēt jauno Viestura Kairiša kinodarbu “Pilsēta pie upes”, kur galvenajā – Anša - lomā filmējas jaunietis no Rēzeknes novada Gaigalavas. Kinolentē tiks atainotas sešas traģiskākās Latvijas vēstures lappuses laika posmā no 1939. līdz 1945. gadam.

Par pirmo Viestura Kairiša kinofilmas  “Pilsēta pie upes” (“Piļsāta pi upis”) filmēšanas vietu izvēlēta Krāslava, kuru caurvij Daugavas loki. Gatavojoties vienai no epizodēm, filmēšanas grupa izvieto karogus ar padomju laika saukļiem.  “Mēs iesākām Kaplavā, kapsētā, kur ir mūsu galvenā varoņa tēva bēres, un tur bija pirmā epizode - emocionāla, ļoti svarīga. Bija Latgales dziedātājas no Vaboles un bija tāds ļoti smuks kadrs. (..) Tagad pārvācamies uz Krāslavu, te būs neliela epizode, kur pie Bernšteina mājās mūsu galvenais varonis Ansis bildi atved,” stāsta Kairišs.

Lielākoties filmā piedalīsies vietējie iedzīvotāji, bet ir arī aicināti aktieri no Nacionālā teātra un ārzemēm, piemēram, Čehijas. Galveno varoni Ansi atveido jaunietis Dāvis Suharevskis, viņš nāk no Latgales un iepriekš ar aktiermākslu profesionālā līmenī nav nodarbojies. “Puisis no Bikovas, kurš mācās Rīgā par ķīmiķi,” stāsta Kairišs. “Tad jau gudrs laikam, ka jau var to Mendeļejva tabulu iemācīties, es vairāk par gadu meklēju galveno varoni.”

“Improvizācijas teātrī spēlēju teātrī “Ārprāts”, mēs arī Rīgā izrādes latgaliski taisījām,” norāda Suharevskis. “Bet tāda tīra aktiermāksla man nav iepriekš bijusi. Es esmu galīgi zaļš, pavisam jauns.”

Ansis ir daiļkrāsotājs un kinofilmā varēs vērot, kā sešu drūmāko Latvijas vēstures gadu laikā, mainoties vairākām varām, mainās arī šīs profesijas nozīme un jauna cilvēka liktenis. Aktieri novērtē Viestura Kairiša prasmi veidot tieši šāda stila filmas.

“Mēs esam ļoti dažādi cilvēki, pilnīgi atšķirīgi, bet patīk tāds nopietns tvēriens, ar kādu viņš pieķeras tēmai. Viņš tā virspusīgi negrābstās gar tēmu. Viņš mēģina rakt, cik viņš spēj, godīgi to darīt, un tas, man šķiet, viņa darbā tāda pievilcīga lieta,” atzīmē aktieris Gundars Āboliņš, kurš atveido mācītāja lomu.

Šobrīd Latgalē valda sals ar aptuveni -20 grādiem. Filmēšanas grupa un režisors Viesturs Kairišs atzīst, ka, lai arī viegli nav, šādi laika apstākļi filmēto materiālu visspilgtāk pietuvina realitātei. “Visādi “specapavi” visiem, visi aktieri jāsilda, pārsaluši visi, un operators ar temperatūru. Grūti, bet šie skaudrie, skarbie dabas apstākļi - viņi jau ir redzami, tas jau ir redzams uz ekrāna,” filmēšanas laiku raksturo Kairišs. “Un tas piešķir tādu labu sajūtu, ka tas nav paviljonā kaut kur Losandželosā uzfilmēts. (..) Mēs to filmu tādu kā mazliet nepieradinātu... gribas tādu dzīvu, latgalisku, tādu ar foršiem, trakiem cilvēkiem un īstiem cilvēkiem,” bilst Kairišs.

Šonedēļ filmēšanu turpināt un uzņemt masu skatus iecerēts vēl Rēzeknē un Ludzā, bet jau citos gadalaikos arī Subatē un Varakļānos.

Iecerēts, ka pirmizrāde notiks nākamgad.

Spēlfilmu “Pilsēta pie upes” finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs un Čehijas valsts kino fonds.

Spēlfilmas scenārija pamatā ir Gunāra Janovska tāda paša nosaukuma romāns.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti