Kultūras rondo

Kristas Dzudzilo realitātes lausku atveidojumi uz audekla un betona lējumos

Kultūras rondo

Edīte Husare krājumā apkopojusi 300 dziesmas latgaliski

Noslēdzies Berlīnes kinofestivāls. Pārdomās dalās Dita Rietuma un Sonora Broka

Jaunā komanda ugunskristības izturējusi. Eksperti vērtē Berlīnes kinofestivālu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

"Pārsteigumi, festivāla radikalizācija, zināma eklektika, dīvains žūrijas sastāvs un samērā normāli vai, teiksim, politkorekti balvu piešķīrumi," tā aizvadīto Berlīnes starptautisko kinofestivālu raksturo Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma.

Februāra izskaņā noslēdzās 70. Berlīnes kinofestivāls. Tā galveno balvu "Zelta lācis" sestdienas vakarā ieguva Irānas režisors disidents Mohammads Rasulofs par filmu "Nav ļaunuma".

"Šis bija nozīmīgs festivāls, šis bija pārsteidzošs festivāls, tās bija ugunskristības jaunajai vadības komandai," sarunā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" atzīst Dita Rietuma.

Viņa atgādina, ka pirmo reizi šogad festivālu rīkoja komanda, kuru vadīja Karlo Šatrians (Itālija) un Mariete Rīzenbeka (Vācija).

Rietuma vērtē, ka jaunā komanda ugunskristības izturējusi. 

"Vismaz konkursā bija minimāls skaits dežūrfilmu, kas bija raksturīgas Berlināles konkursam jau daudzus gadus," vērtē Rietuma.

"Šogad programmas sastādītāji bija gatavi skandāliem, jaunu režijas vārdu meklējumiem. Konkurss nenoliedzami bija interesantāks nekā citu gadus."

Festivāla "Riga IFF" radošā direktore Sonora Broka norāda, ka viņas iespaids par festivālu nav tik vispārējs, viņu vairāk interesējušas konkrētas filmas. Broka izceļ jauno festivāla konkursa programmu "Satikšanās", kurai vadmotīvs ir inovatīvi,  neatkarīgi kino veidotāji un strukturāli jaunas kino formas.

"Viņi to sauc par par 21. gadsimta skatu uz kino. Šī programma tika atklāta ar rumāņu jaunā viļņa režisora Kristi Puiu filmu "Malmkrogs", kas visai spilgti iemieso šo programmas garu," vērtē Sonora Broka.

Viņa atzīst, ka noskatījusi Berlīnē filmas arī savam festivālam "Riga IFF". Viena no tām varētu būt filma "Malmkrogs". Tāpat viņa min filmu “DAU. Nataša”, kuras vācu operators Jirgens Jirgess saņēma festivāla balvu par izcilu māksliniecisko sniegumu.

“DAU. Nataša" ir tikai daļa no drosmīgā un morāli un ētiski diskutablā ļoti ambcioza krievu režisora [Iļjas Hržanovska] eksperimenta, kuru finansējis Krievijas miljonārs kā privātu iniciatīvu," skaidro Rietuma.

Viņa arī atklāj, ka Rīgā būs iespēja noskatīties vairākas Berlīnē izrādītās filmas. Viena no tām būs Kristiāna Petsolda filma “Undīne”. 

"Brīnišķīga filma, kur mūsdienīgais un metaforiskais sakļaujas harmoniskā baudījumā," uzskata Rietuma.

Tāpat izrādīšanai Baltijas valstīs ir nopirkta itāļu režisoru brāļu Dimčenso filma "Sliktās pasakas". 

"Nedaudz depresīvs, bet stilistiski izcils stāsts par patērētāju sabiedrību Romas priekšpilsētā un patērētāju sabiedrības sekām, konsekvencēm un upuriem. Šie upuri izrādās – bērni," atklāj Rietuma.

Tāpat viņa aicina iet skatīties filmu "Izdzēs vēsturi" – franču komēdiju, kas saņēma jubilejas Sudraba lāci. 

"Filmas galvenie varoņi ir trīs pusmūža cilvēki, kurus sociālie mediji padarījuši par muļķīšiem. Tad viņi savu iespēju robežās kārpās no šīs bedres ārā, dodas uz Silikona ieleju dauzīt serverus," stāsta Rietuma.

Viņa atzīst, ka neatminas Berlīnes kinofestivālu, kurā būtu izrādīta franču komēdija.

"Zālē sēdošie smējās un nenoliedzami identificējās, jo visi mēs esam upuri, ar visiem mums manipulē," uzskata Rietuma.

Latvijas stends Berlinālē
Latvijas stends Berlinālē

Berlīnes kinofestivāla filmu tirgū ar savu stendu piedalījās arī Latvija, iepazīstinot ar septiņu Latvijas filmu ceļiem pasaulē, kā arī stāstot par filmām, kas vēl top un popularizējot Latviju kā filmēšanas vietu. Rietuma norāda, ka Berlīnes kinofestivāls ir nozīmīga platforma, kur stāstīt par sevi, lai Latvijas kino gūtu starptautisku atpazīstamību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti