Izdota foto grāmata par aizvadītajiem Skolēnu dziesmu un deju svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 9 mēnešiem.

Izdota XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem veltīta foto grāmata "Dziesmu svētki 2015". Tās autors ir fotogrāfs Mārtiņš Kālis, kurš svētku dalībnieku gaitas iemūžināja visas nedēļas garumā. Grāmatas galvenā ideja ir parādīt svētku neoficiālo gaisotni - mēģinājumus un jauniešu ikdienu, kas viņiem pašiem bieži vien prātā paliek daudz labāk, taču skatītājam paliek aizkadrā.

Mārtiņš Kālis ar fotogrāfiju aizraujas jau vairākus gadus, tomēr ideja iemūžināt Dziesmu un deju svētkus radās laikā, kad fotogrāfs dzīvoja Zviedrijā.

"Toreiz man bija ļoti aktuāli viss, kas ir saistīts ar Latviju, ar Latvijas kultūru, ar latviskumu. Tādēļ dalība Dziesmu svētkos manī atstāja ļoti paliekošu, emocionālu iespaidu. Kopš tā laika es vienmēr cenšos Dziesmu svētkos fotografēt, tādēļ man arī ir tāds mazliet, neteikšu - fanātisms, bet aizrautība par šo lietu," saka Mārtiņš Kālis.

Viņš neatceras, ka iepriekš Latvijā šāda grāmata būtu izdota. "Noteikti ir ļoti liels darbs, kas jāiegulda, lai šādu grāmatu radītu, tādēļ es nedomāju, ka tas varētu rasties kā tāds spontāns projekts ikvienam, kas vēlas ar to nopelnīt, jo īsti nopelnīt ar šādām grāmatām nevar. Bet man tā ir tāda sirdslieta," saka Mārtiņš Kālis.

Grāmatā publicētās fotogrāfijas uzņemtas gan mēģinājumu, gan koncertu laikā, kā arī dažādās Rīgas skolās, kurās bērni no citām pilsētām svētku laikā bija iekārtojušies dzīvot. Sākotnējā ideja bija sekot līdzi tikai vienas pilsētas kolektīviem, lai bildes vēlāk varētu atrādīt, tomēr projekts izrādījies vērienīgāks.

Grāmatas atklāšanā ar atmiņām par svētkiem dalījās arī četras svētku dalībnieces no Rīgas 25.vidusskolas deju kolektīva - Alise, Amanda, Ieva un Laura. Viņas sevi atradušas trīs Mārtiņa fotogrāfijās. Vienai visvairāk paticis svētku noslēguma koncerts, kā arī iespēja satikt jaunus draugus, citai atmiņā nāk aukstās dienas un sildīšanās, gaidot savu uznācienu.

Svētku virsdiriģents Edgars Vītols atceras, ka savulaik par Dziesmu un deju svētkiem veidotas brošūras, taču šādu grāmatu redzējis viņš neesot. "Skatos cauri grāmatai tieši šajā brīdī un vienkārši redzu, ka šis ir viens no tādiem brīnišķīgākajiem apkopojumiem, kurā var ieraudzīt visus svētku mirkļus, kur fotogrāfs arī ir bijis," saka Edgars Vītols.

Aplūkojot fotogrāfijas, gan svētku rīkotāji, gan dalībnieki var atminēties svētku noskaņu. "Šeit var ieraudzīt, ko tad bērni darījuši starp mēģinājumiem, un varbūt arī, ko pēc koncerta darījuši, kā tad viņi tur dzīvojuši. Katrā ziņā - daudz dažādu mirkļu no tā, kas tad ir svētki, jo svētki jau nav tikai koncerts. Svētki ir arī pats mēģinājumu process, tā pati atbraukšana, dzīvošana kopā, gan saule, gan tāpat lietutiņš uzlīst, gan arī vēsi, gan pavisam karsti bijis," teic Edgars Vītols.

Kopumā grāmatā publicētas teju 400 Mārtiņa Kāļa fotogrāfijas no Skolēnu dziesmu un deju svētkiem. Grāmata izdota četrās valodās - latviešu, angļu, krievu un vācu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti