Kultūras ziņas

Tautas deju zelta graudi II

Kultūras ziņas

Koncertzāle taps publiskajā un privātajā partnerībā

Latviešu fotogrāfi – kara liecinieki

Fotovēsturnieks Korsaks grāmatā apkopojis latviešu kara fotogrāfu darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirmajā un Otrajā pasaules karā ierakumos un arī sadzīvē līdzās kareivjiem darbojās arī vairāki latviešu fotogrāfi. Tie bija gan skoloti lietpratēji, gan kaislīgi interesenti, kuru darbi, lielā mērā pateicoties kolekcionāriem, ir nonākuši līdz mūsdienām. Un tagad daudzi no tiem ir aplūkojami vienā izdevumā “Latviešu fotogrāfi – kara liecinieki”.

Latviešu kareivju dalību divos pasaules karos fotogrāfijās iemūžināja gan amatieri, gan profesionāli meistari. Diemžēl daudzas no šīm liecībām ir zudušas, bet tās, kas saglabājušās, ir mēģinājis apkopot fotovēsturnieks Pēteris Korsaks. Izdevniecības “Neputns” izdotajā grāmatā “Latviešu fotogrāfi – kara liecinieki” Korsaks iepazīstina ar 16 frontes fotogrāfu darbību.

“Pasaules grāmatās rakstīts, ka ir bijuši izcili kara reportieri. Ar šo grāmatu es pierādu, ka mums arī bija izcili kara reportieri,” stāsta grāmatas autors.

Šos dokumentālos materiālus autors ir vācis gandrīz 50 gadus, un grāmatā publicēts vairāk nekā 300 fotogrāfiju. Tās stāsta par latviešu kareivjiem abās frontes pusēs. Grāmatā ir mirkļi no ierakumiem, kaujām, tradicionālie grupu foto un individuālie portreti.

“Te grāmatā ir viena no bildēm, kur sprāgst, un blakus ir zaldāti. Viņš noķer to momentu… Te tu vari būt miris, bet dzīvs vēl taisa ampeļus, spēlē teātri, muzicē un dzied dziesmas,” stāsta Korsaks.

Viņš piebilst, ka grāmata stāsta ne tikai ir par tā laika fotogrāfu meistarību, bet caur 16 fotogrāfu objektīviem arī par karā samaltajiem likteņiem. 

“Tā ir mūsu Latvijas vēsture... Tas ir visīstākais dokuments, foto dokuments - kara liecība,” uzsver Korsaks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti